Kako spasiti Slavonski Brod i izbjeći sramotu?

Kako spasiti Slavonski Brod i izbjeći sramotu?

(Foto: Postrojenje rafinerije nafte Bosanski Brod / Izvor: www.rafinerija.com)

Medije bi trebalo pozvati na odgovornost, jer šire paniku temeljenu na poluistini. Usput, možda bi se trebala uputiti i javna isprika stručnjacima Državnog hidrometeorološkog zavoda

dr. sc. Viktor Simončič

Nitko ne sudi oštrije od neobrazovanog čovjeka. On ne poznaje ni razloge, ni proturazloge, misli da uvijek ima pravo. (Ludwig Andreas Feuerbach)

Viktor Simončič

Ovo sam odlučio napisat odmah, ne čekajući ponedjeljak, kako bih pomogao građanima Slavonskog Broda, ali i da spasim ugled ostatka ostataka nekadašnje struke s područja zaštite zraka od zagađenja. U bivšoj državi prednjačio je Institut za procesnu tehniku iz Sarajeva, s legendarnim profesorom Krstićem na čelu. Kod nas je njegov pandan bio Institut za medicinska istraživanja, zahvaljujući doktorici Mirki Fugaš, koja je još šezdesetih godina prošlog stoljeća postavila temelje znanja.

Po znanju na području zraka tu je tradicionalno Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a i u Sisku je bila stručno jaka mala ekipa iz ondašnjeg Instituta za metalurgiju. I ne bih možda pisao, da o našim izvještavanjima vezanim za zagađenost zraka u Slavonskom Brodu ne čitaju i doajeni s ovog područja u Bosni i Hercegovini, nasljednik profesora Krstića, više nego legenda znanja o svemu što je vezano s zrakom profesor Aleksandar Knežević iz Sarajeva i doktor Fahrudin Duran iz Zenice, koje je znanje stekao na ozbiljnim problemima zagađenosti zraka u Zenici. On i danas bije svoje donkihotske bitke.

Ovim putem ih želim obavijestiti da i dalje postoji nešto znanja iz područja zraka i kod nas, ali i da je vrijeme podobnih, vrijeme nekompetentnih.

Pa tako još nas nekoliko zna da zadnji podaci o zagađenosti zraka s česticama nemaju gotovo nikakve veze s rafinerijom u Bosanskom Brodu. I kod nas se zna, da su visoke koncentracije lebdećih čestica, PM10, što je trenutni problem u Slavonskom Brodu, česte, naročito sredinom zimskog perioda, s dnevnim maksimalnim vrijednostima u rano jutro i večer. Visoke koncentracije PM10 se podjednako pojavljuju u velikim gradovima i manjim mjestima. Najvažniji izvori lebdećih čestica su promet, grijanje stambenih zgrada i industrija. Najveću opasnost za ljudsko zdravlje predstavljaju upravo najmanje frakcije lebdećih čestica (čestice promjera ispod 2,5 mikrona – PM2,5).

Znaju to i međunarodno priznati stručnjaci DHMZ-a, koji su, tumačeći podatke mjerenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu napisali: »Visoke vrijednosti PM2,5 i PM10 ne mogu se pripisati radu rafinerije (osim u manjem dijelu)«. Nažalost, kako kod nas ulica nadjačava struku i razum, prikaz objektivne stvarnosti ne zadovoljava Građansku inicijativu. S tim se ne slaže niti gospodin Peter Tot-Đerđ iz Eko-Integrala. Prikaz objektivne stvarnosti ne zadovoljava niti medije, pa oni umjesto da respektiraju struku iz DHMZ-a, radije prikazuju katastrofično stanje, tamo gdje katastrofe (barem ne vezane za ovo o čemu pišem) nema.  

Lakše je podnijeti malo smrada nego neimaštinu

Populizam, da li samo temeljen na neznanju, podupiru nažalost i neki saborski zastupnici, stavljanjem maski, kako bi iskazali brigu za sugrađane. Oni su mudri. Na neukosti širokih narodnih masa tražit će nove mandate na problemima koje ne mogu riješiti, ali će mudro doprinositi da stanje, ne samo u Slavonskom Brodu, i ne samo na zagađenju zraka postaje sve gore. Što nam rade samo da ne rade navodi me na misao da bi prije stavljanja maski na nos trebali staviti kapuljače, da ih ne vidim u njihovoj licemjernosti. Dođe mi muka, kada samo pomislim kako su se ponašali i kako se ponašaju kada su ugroženi stanovnici Siska, pa i Rijeke, kada su naše rafinerije zagađivale, odnosno kada zagađuju. Iako osobno mislim da je lakše podnijeti malo smrada, nego neimaštinu. Ali da se ne udaljim od teme. 

I zato ovim putem savjet stanovnicima Slavonskog Broda i uvaženim saborskim zastupnicima. Ako se želi smanjiti zagađenje zraka česticama, onda to možete učiniti sami na način da redovno perete ulice. Fina prašina na prometnicama se podiže kod prolaza vozila upravo do visine vaših nosova. Uvjeren sam, da u Slavonskom Brodu provode mjeru: »U svrhu utvrđivanja utjecaja resuspendiranih lebdećih čestica na kvalitetu zraka zbog zimskog posipavanja cesta pijeskom ili solju, grad mora voditi evidenciju o spomenutim aktivnostima« (članak 45. stavak 2. Zakona o zaštiti zraka) i da se to uzima u obzir kod obrade i tumačenja podataka o kvaliteti zraka.

Što se tiče utjecaja iz prometa, nešto se može učiniti uz manje korištenje osobnih automobila, a da gradska uprava osigura javni prijevoz s autobusima na plin (manje zagađuje od na primjer vozila s dizelskim gorivom), ali i da se olakša kupnja novih automobila. Dok je vozni park star u prosjeku i do 14 godina, smanjenje zagađenja česticama je moguća samo ako se takvi auti nikada ne upale. Saborski zastupnici bi trebali olakšati kupnju novih automobila i glasati protiv prijedloga poreznih reformi Vlade, po kojima kupnja automobila, posebno onih mali, jeftinijih, onih za »male« ljude poskupljuje. Saborski zastupnici zabranite do daljnjeg, sve dok se ne poboljša stanje voznog parka, pa da prosječna starost ne dođe barem ispod 13 godina, podupiranje uvoza skupih električnih i hibridnih automobila. Kupuju ih samo bogati, a oni će to moći i bez subvencija.

Učinite korištenje plina prihvatljivijim

Veliki dio zagađenja dolazi, posebno u zimskom periodu iz kućnih ložišta. Od nekuda mi je došla informacija da je poskupljenjem plina poraslo korištenje drva za loženje u Slavonskom Brodu, a time i do povećanja zagađenosti zraka. A kada se koriste drva u kućnim pećima, dim i čestice se ne mogu izbjeći. Građani Slavonskog Broda koristite što više plin, a saborski zastupnici, ne samo oni s maskama, smanjite poreze i učinite korištenje plina u domaćinstvima prihvatljivijim.

Inače, što se tiče lokalnog zagađenja zraka iz kućnih ložišta, ono može biti enormno. Prije nekoliko dana, u jutro poslije vedre noći vozio sam se pokraj Karlovca. Preko vijadukta. Na cesti sunčano jutro, a ispod kuće koje su se izgubile u dimu iz bezbroj dimnjaka. Vjerojatno su mnogi pomislili da se radi o magli. Mislim da bi to bio dobar motiv i za ekipe s televizija da pokažu kako izgleda pravo zagađenje zraka, na koje se može utjecati. Prijelaz na plin i na kolektivne kotlovnice rješava problem. I moglo bi se, kada bi pale saborske maske i smanjila davanja na ono što koriste široke mase.

Što se tiče mjera zaštite od zagađenja koje se traže od rafinerije u Bosanskom Brodu, one su opravdane i moraju se provesti. Postoji cijeli niz razloga zašto se s tim počelo i zašto će se morati provesti do kraja. Za početak treba inzistirati na istim onim mjerama koje smo mi donijeli kod neusporedivo goreg stanja u Sisku. Korektno bi bilo da se i susjedima da ista prilika, koju smo imali i mi. Prekoračenja zagađenja u Slavonskom Brodu su na broju 50 ili nešto više. U Sisku su bila preko 400, a saborski zastupnici nisu nosili maske, ili ipak jesu imajući one njihove standardne.

Što se tiče same Vlade, predlažem da se poduzmu mjere kako ne bi i dalje pokazivali neznanje i brukali nas pred međunarodnom stručnom javnošću, ali i pred malobrojnom stručnom lokalnom na margine stavljenoj struci. Medije bi trebalo pozvati na odgovornost, jer šire paniku temeljenu na poluistini. Usput, možda bi se trebala uputiti i javna isprika stručnjacima Državnog hidrometeorološkog zavoda i zamoliti ih, uz još ponekog preostalog stručnjaka, po mogućnosti tehnologa, da se aktivno uključe u rješavanje problema. Posebno na tumačenju podataka, kako se ne bi dozvolila promocija nekih „zeleno – nedozrelih“ društvenih inicijativa. U Sisku smo platili skupu cijenu na neznanju i krivom tumačenju objektivne stvarnosti na račun promocije sada uvažene EU parlamentarke Marijane Petir i Sisačke ekološke akcije. Ne ponovilo se nikome.

Kako stalno samo kritiziram evo pohvale Agenciji za zaštitu okoliša koja prati stanje kvalitete zraka u Hrvatskoj. Rezultati s automatskih mjernih stanica su dostupni na lako razumljivoj stranici http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html . Tu i građani Slavonskog Broda mogu vidjeti kako izgleda kvaliteta zraka kod njih, a kako drugdje. Naravno, potrebno je i malo poznavanje struke, kako pojedinci ne bi nepotrebno širili paniku. U Sisku se zna da gotovo dvostruki broj prekoračenja zagađenja s PM10, na stanicama u Galdovu, u odnosu na one u Slavonskom Brodu, nije od rafinerije već od kućnih ložišta. Mislim da bi se ta razina znanja lako mogla postići i u Slavonskom Brodu, »ako se da dite materi«.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni