Kako se željelo zaraditi na prodaji ozloglašene Bube serijskog ubojice Teda Bundyja

Kako se željelo zaraditi na prodaji ozloglašene Bube serijskog ubojice Teda Bundyja

(Foto: Wikimedia Commons)

Kada je Bundy bio osuđen na smrt, bivši zamjenik šerifa Salt Lake Cityja Lonnie Anderson kupio je njegov Volkswagen iz 1968. s jasnom računicom na umu

Upravo dok se Rick Garzaniti navečer opuštao s obitelji gledajući film s Burtom Reynoldsom u glavnoj ulozi, kradljivac je provalio u njegovu narančastu VW Bubu iz 1972. godine, koja je bila parkirana pred kućom te se njome odvezao u nepoznatom smjeru. Bilo je to u veljači 1978. godine, a kradljivac je bio osuđeni serijski ubojica i odbjegli zatvorenik Ted Bundy, koji je nedavno pobjegao iz svoje ćelije u Aspenu u državi Colordo.

U sedam mjeseci bio je to drugi bijeg ozloglašenog ubojice, koji je na kraju priznao ubojstvo više od 30 mladih žena, no konačni je broj njegovih žrtava ostao nepoznat.

Svega nekoliko dana prije no što je ukrao Bubu, ovaj 31-godišnjak je ušao u kuću sestrinstva Državnog sveučilišta u Floridi i divljački napao četiri studentice, ubivši dvije od njih.

Ova krađa nije trebala iznenaditi vlasti s obzirom da je najzloglasniji američki masovni ubojica volio zrakom hlađene njemačke automobile. On je još 1974. (prije nego što će završiti na vrhu FBI-jevog popisa bjegunaca) kupio Volkswagenovu Bubu iz 1968. godine u svom rodnom gradu Tacomi, u Washingtonu, gdje je i započeo svoj ubojiti pohod.

Pune dvije godine Buba je bila dijelom njegova modusa operandi, razdoblju u kojem je počinio desetke ubojstava, najprije u Washingtonu i Oregonu, zatim u Utahu i Coloradu, piše Car and Driver.

Bundy je iz Bube izvadio suvozačko sjedalo, kao i unutarnju ručicu za otvaranje vrata te je na taj način hvatao žrtve koje je često vezao lisicama za unutrašnjost auta te bi ih zadavio.

Prvi put kada je uhićen, u noći 15. kolovoza 1975., Ted Bundy je bio za upravljačem tog automobila. Bob Hayward, policajac s autoceste u Utahu ga je zaustavio oko dva sata ujutro zbog rutinskog prometnog prekršaja u stambenom području oko Salt Lake Cityja. Bundy je, naime, vozio bez upaljenih svjetala. Nakon što je Hayward zapazio da u automobilu nedostaje sjedalo, Bundy je pristao na pretragu vozila. Pokraj šiljka za led pronađene su maske, lisice, konopac, šipka i najlonke.

Mnogi su odbili vjerovati da je ovaj student prava takvo čudovište. Bundy se jednostavno nije uklapao u takav profil. Bio je inteligentan, artikuliran i dobro obrazovan. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu u Washingtonu. Također je bio šarmantan i privlačnog izgleda, s nježnim plavim očima i zaraznim osmijehom, a sve to su postala oružja koja je taj narcisoidni psihopat koristio da zavede svoje žrtve, navodi Car and Driver.

Pušten uz jamčevinu, Bundy je očistio svoj VW i prodao ga tinejdžeru iz Utaha, ali policija je zaplijenila automobil u listopadu kad su optužili Bundyja za pokušaj otmice Carol DaRonch, jedna od žrtava koja mu je uspjela pobjeći, identificirala u policijskoj postrojbi.

Iako je automobil bio opran, forenzičari su u unutrašnjosti otkrili krvave tragove, kao i vlasi triju ubijenih žena. Bundy je za otmicu osuđen na 1 do 15 godina u državnom zatvoru u Utahu.

Nakon što je izručen državi Coloradu zbog suđenja za ubojstvo i pobjegao iz svoje ćelije u Aspenu tri godine kasnije, Bundy je 15. veljače 1978. ponovno uhićen, ovaj put u Pensacoli na Floridi za upravljačem Garzanitijeva narančastog Volkswagena. Bundyja je policijski službenik David Lee priveo oko 13 sati nakon brzinske potjere i pružanja nasilnog otpora uhićenju.

Bundy je kod sebe imao 21 ukradenu kreditnu karticu, od kojih su mnoge pripadale studentima.

Sljedeće godine Bundy će biti osuđen za tri ubojstva na Floridi, uključujući ubojstvo 12-godišnje Kimberly Leach, koja je nestala iz svoje srednje škole u Lake Cityju na Floridi, 9. veljače 1978. godine. U istoj će ga državi i pogubiti na električnoj stolici početkom 1989. godine.

Kad su vlasti vratile narančastu bubu Garzanitiju, koji će kasnije svjedočiti na suđenju Tedu Bundyju, nedostajalo je stražnje sjedište VW-a, a cijeli je automobil bio pokriven prašinom za otiske prstiju.

Nakon nekoliko mjeseci vožnje automobilom, ovaj masažer odlučio je prodati Bubu, ali nije želio ostvariti profit na zloglasnoj prošlosti automobila. Prodana je čovjeku u obližnjem Orlandu za samo 1300 dolara. Kupac ga je želio za svoju 16-godišnju kćer, njezin prvi automobil. Garzaniti kaže da je kupca upoznao s poviješću automobila, ali su je ovi svejedno rado kupili.

»Kasnije sam razmišljao o tome da sam ga trebao staviti u National Enquirer, a neki uvrnuti tip bi mi možda za njega dao i 20.000 dolara«, rekao je Garzaniti za Pensacola News Journal 1997. »Bilo bi to kao nešto što su posjedovali Bonnie i Clyde«, dodao je.

Ovaj je automobil koristio zloglasni američki serijski ubojica Ted Bundy. On je sklonio suvozačko sjedalo kako bi bolje sakrio žrtve prije nego li što bi se riješio trupla. Danas je izložen u Alcatraz East Crime muzeju.

Nakon što je Bundy osuđen na smrt, bivši zamjenik šerifa Salt Lake Cityja Lonnie Anderson kupio je njegov Volkswagen iz 1968., upravo s takvim profiterstvom na umu. Na policijskoj aukciji automobil je platio 925 dolara te ga skrivao u skladištu dvadeset godina. Godine 1997., dok je većina unutrašnjosti automobila još uvijek nedostajala zbog forenzičke istrage, pokušao ga je prodati tražeći za njega 25.000 dolara u klasificiranim oglasima New York Timesa.

Iako se čini da je mjesto gdje Garzanitijeve narančaste Buba danas nepoznato, no Buba Teda Bundyja iz 1968. postala je vrlo tražen memorabilija, odnosno »murderabilja« u svijetu zločina. Godine 2001. auto je kupio Arthur Nash, poznati sakupljač kriminalističkih suvenira. Godine 2010. iznajmljen je Nacionalnom muzeju kriminala i kažnjavanja u Washingtonu, gdje je četiri godine bio istaknut u predvorju. Taj je muzej sada zatvoren.

Ljubav Theodora Roberta Bundyja prema VW Bubama je neobjašnjiva, kao i njegova ubojita (ne)djela. Danas je VW Buba iz 1968. godine, još uvijek u Nashovom vlasništvu, među najpopularnijim izlošcima u kriminalnom muzeju Alcatraz u Pigeon Forgeu u Tennesseeju, gdje se nalazi pored kutije za slikanje Johna Waynea Gacyja i bijelog Forda Bronco koji je pripadao O. J. Simpsonu.

Pripremio: Boris Jagačić