Kako se označava pojedina vrsta plastike

Kako se označava pojedina vrsta plastike

Usredotočenost prijatelja okoliša bila je i 1997. godine usmjerena na udio plastičnih vrećica u otpadu. Koji je i tada i sada bio ispod 1 %, ali se tada nije govorilo o potencijalno opasnom plastičnom otpadu: pelenama

Urednik portala ZG-magazin zamolio me da u edukativnu svrhu s čitateljstvom Portala podijelim tablicu s potrebnim oznakama za različite vrste plastike. Rado se odazivam tom zahtjevu.

Tablica je preuzeta iz knjige A. Rogić i sur.: „Polimeri i polimerne tvorevine“ (Društvo za plastiku i gumu, Zagreb, 2008.).

 plastika-oznacavanje-tablica

Izvor: Sustav označavanja plastičnih pakovanja (www.epd.gov).

Savjetujem svima, posebno zelenim aktivistima da svoja nastojanja usmjere na točno označivanje pojedinih vrsta pakovanja (ambalaže) kako bi se osiguralo stručno sortiranje plastičnog otpada, posebno pakovanja. Koja čine 40 pa i više posto cjelokupne potrošnje plastike.

U trenutku kada sam bio na čelu Katedre za preradu polimera Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pristigla je narudžba ZGOS, podružnice Zagrebačkog holdinga koja se bavila gospodarenjem otpadom na Jakuševcu. Bilo je to 1997. i to je bilo prvo takvo istraživanje u Hrvatskoj. Skupina istraživača na čelu, sada s prof. Mladenom Šercerom vrlo je temeljilo kontrolirala dovoženje otpada iz raznih dijelova grada i utvrđivala ukupni udio plastike u otpadu. Podosta se toga u protekla dva desetljeća izmijenilo u udjelu otpada. Tada i sada je usredotočenost aktivista za zaštitu okoliša bila usmjerena na udio plastičnih vrećica. Koji je i tada i sada bio ispod 1 %, ali se tada nije govorilo o potencijalno opasnom plastičnom otpadu: pelenama. Posebno onih za inkontinentnu stariju populaciju. Kojeg već od 2014. ima više od 5,5 %.

Prof. emeritus Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni