Kako se lakše nositi s vrućinama u automobilu

Kako se lakše nositi s vrućinama u automobilu

»Iskoristite ono što nam je ostalo od prirode i tehničkim promjenama na automobilima brže se prilagođavajte klimatskim promjenama, koje nam donose toplotne udare«, poručuje zagrebački Autoklub Maksimir vozačima.

Napominju kako su mjerenja pokazala da su temperature na prometnicama s drvoredima ljeti niže za barem dva stupnja pa se preporuča korištenje tih prometnih pravaca.

Presvlačenje stakala zaštitnim folijama temperaturu u automobilu snižava za 5-7 posto, a za isto toliko ugodnija je vožnja automobilima svjetlije boje karoserije. Malu djecu, starije i bolesne osobe u automobilu valja smjestiti na zadnja sjedala, koja su hladnija. Kad je temperatura na mjestu vozača 47,5 °C, na zadnjem je sjedalu 42 °C, navode u AKM-u.

Vozačima koji za snižavanje temperature u automobilu puno koriste klimatske uređaje preporuča se češće dubinsko čišćenje ozonom, koji uklanja grinje, bakterije i gljivice i uništava nepoželjne teške mirise.

Za vrijeme vožnje valja više koristiti sjenila u automobilu, kao i sjenila na parkiralištima, a automobile ostavljati ispod krošnji drveća ili hladnim podzemnim garažama.

Po mogućnosti mijenjati navike i birati za putovanja najpovoljnije vrijeme u toku dana, ali i više koristiti sve prednosti noćnih vožnji. S poslodavcem razmotriti sve mogućnosti drugačijeg početka i završetka radnog vremena, kao i rad od kuće.

O ovome i zaštiti djece u vožnji više na www.amk-maksimir.hr. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni