Kako rade stari telefoni

Kako rade stari telefoni

Tako je Robert Hook 1667. godine napravio uređaj kojim je uspio prenijeti glas na udaljenost od oko 700 metara, a u laboratoriju Alexandera Graham Bella 10. ožujka 1876. godine prenesena je putem telefona prva rečenica „Gospodine Watson dođite ovamo trebam Vas“.

Govor je važan dio ljudske komunikacije, a čovjek kao društveno biće kroz cijelu je svoju povijest upućen na druge ljude. Kako je ljudski govor pokretač brojnih ljudskih aktivnosti čovjek ga je u prošlosti nastojao prenijeti na daljinu. Prijenos glasa na velike udaljenosti se počeo realizirati početkom 19 stoljeća kroz neelektričnu telefoniju, kada se glas pokušao prenijeti običnim mehaničkim, optičkim i akustičnim sredstvima. Tako je Robert Hook 1667. godine napravio uređaj kojim je uspio prenijeti glas na udaljenost od oko 700 metara, a u laboratoriju Alexandera Graham Bella 10. ožujka 1876. godine prenesena je putem telefona prva rečenica „Gospodine Watson dođite ovamo trebam Vas“.

Upravo će pojava prvih telefonskih aparata, razvoj telefonije te pojava elektronike u telefoniji biti teme predavanja Željka Staklarevića. Predavanje pod nazivom „Kako rade stari telefoni“, održati će se sutra u 18 sati u Tehničkom muzeju. Ulaz na predavanje je besplatan.

 

(zg-magazin)