Kako obuzdati magarce?

Kako obuzdati magarce?

(Ilustracija: Fotografija snimljena 1958. godine tijekom Alžirskog rata za neovisnost*)

Kako su pokazali na problemu COVID-a, a i ukrajinskog rata, političari iz država zapadne demokracije nemaju kompetencija nositi se s krizama. Da imaju, ne bi nas doveli na prag najveće inflacije unatrag 70 godina

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Više vrijedi vojska magaraca koju predvodi lav, nego vojska lavova koju predvodi magarac. (Napoleon Bonaparte)

Viktor Simončič

Dojmila me se slika na internetu. Pomislio sam, da bar političari imaju mudrosti kao ovaj vojnik na slici, koji zna kako obuzdati magarca. Sve mi se čini da su oni prije magarac, a manje vojnik. Mi građani, bi se trebali ponašati kao vojnik. Nažalost, ispada da smo i magarci, pa umjesto da političare obuzdamo jasnim porukama na izborima, mi im dozvolimo da slobodno vašare na političkoj pozornici.

 Rat u Ukrajini gudi medijsku bitku. Bombardiranje, izbjeglice, slike gubitnika ovog, samo jednog u nizu suludih sukoba koji se događaju sada, ustupa mjesto vijestima iz svakodnevice. Za koji mjesec će nam i ovaj rat biti jednako nevažan kao skoro stoljetni sukob Židova i Arapa, stradanja u Jemenu, Somaliji, Afganistanu, Libanonu, Libiji, Siriji, Venezueli, stradanja Kurda, Rohinja, Ujgura, … milijuna Južnoamerikanaca koji se nalaze ili se kreću prema granici SAD-a. Koga to još zanima?

Pa ni smrt novinarke, tinejdžera, neki novi masakr u SAD-u više nije vijest. U SAD-u je 2020. godine iz vatrenog oružja ubijeno ili se ubilo 45 000 ljudi! Ove godine već blizu 20 000. Ispada da se u SAD-u ubije više ljudi onako usput u miru, nego u ratu u Ukrajini.

Svi paze na plinske i naftne instalacije

A rat u Ukrajini je poseban. Predsjednik Zelinski poziva EU i svijet da prestanu kupovati rusku naftu i plin. Zašto ih zaziva na prestanak kupnje, kad je on praktički gazda trgovanja i mogao je već prvog dana rata zatvoriti dotok nafte i plina u EU, osim onoga koji dolazi preko Baltika direktno u Njemačku. Plinovodi i naftovodi idu preko Ukrajine.

U dosadašnjem toku rata nije oštećen niti jedan ventil na tisućama kilometara plinovoda i naftovoda kroz Ukrajinu. Obje zaraćene strane jako paze da se ne oštete instalacije i izvor značajnog novca za sve. Ukrajina naplaćuje Rusiji transport plina i nafte preko Ukrajine i vjerujem ima neku povoljnu tarifu za dio plina i nafte koju koristi. Bez tog dijela bi dodatno patilo i stanovništvo i onaj ostatak industrije koja radi. Pitanje je da li bi bilo i goriva za traktore. Sredstva koja Ukrajini uplaćuje Rusija su potrebna Ukrajini za municiju i oružje protiv Rusije.

Rusiji su sredstva od prodaje nafte i plina Ukrajini i EU također bitna. Sredstva koja Rusija dobiva od Ukrajine i EU su potrebna Rusiji za municiju i oružje protiv Ukrajine.

Nije svejedno niti EU. Bez nafte i plina došlo bi, a i bez potpune zabrane uvoza već i dolazi, do problema u gospodarstvu. A jako gospodarstvo je potrebno EU da osigura sredstva za municiju i oružje Ukrajini, koje ona treba protiv Rusije.

I platno i sukno su, barem na prvi dojam, u rukama Ukrajine. Zatvore li plinovode i naftovode, Rusija neće imati novca za rat. Neće ga imati niti Ukrajina da se brani. Neće ga imati niti bogati da kupuju municiju i oružje za Ukrajinu. I logično da bi onda rat morao stati. Ne, nije logično. Ovo je samo cinična igra riječi. Da danas nestane plina i nafte vratili bi se ubijanju s kamenjem i toljagama. Takvi smo mi, najnaprednija živa vrsta na Zemlji.

Dnevno od gladi umire 20.000 djece

Slušam optužbe za problem gladi na račun Rusije. Kao da do rata u Ukrajini i do problema s izvozom žitarica z Ukrajine u svijetu nije bilo gladi? Sjetio sam se poučka na kojeg sam i danas ponosan, objavljenog 16. ožujka 2020., na dan početka prvog lockdowna: Za koronu nema (još) lijeka, a za glad ima. Treba 25 centi dnevno po djetetu da se sačuva od smrti. EU će za gubitke koje će zbog korone imati privreda izdvojiti 37 milijardi eura. Za spriječiti smrt 20.000 djece dnevno treba nekih 10 milijuna porcija vrijednih 25 centi. Ispada da bi EU sama mogla spriječiti dnevno umiranje 20.000 djece od gladi samo tim novcem za narednih 100 godina. (Više na: https://zg-magazin.com.hr/korona-kako-odabrati-pravi-smjer/)

Gladi je bilo i bit će. Optuživati (samo) Rusiju da je kriva za glad u svijetu, jer Ukrajina ne može izvesti žito, je licemjerje. To su izjave za umirivanje savjesti magaraca. Kako bi izgledala izjava Charlesa Michela, predsjednika Europskog vijeća, da je na nedavnoj sjednici Vijeće sigurnosti UN-a, kada je za glad u svijetu optužio Ruse, spomenuo da Rusi nemaju veze s ovih 20.000 djece koje su i prije sukoba u Ukrajini dnevno umirale i još i danas umiru od gladi. Ili da je na primjer pozvao SAD da smanji proizvodnju goriva iz žitarica, jer navodno u SAD-u potroše za proizvodnju goriva više žitarica nego što su ih za prehranu zajedno izvozile Ukrajina i Rusija.

A i EU bi se mogla potruditi da olakša izvoz žitarica iz Ukrajine. Jer Ukrajina nije u EU, za uvoz roba iz Ukrajine u EU vrijede posebne pravila. Tisuće kamiona i vagona čekaju na ukrajinskoj strani na prelazak granice. Prosječno vrijeme čekanja za prijelaz željezničkih kompozicija je (do prije par dana bilo) 16 dana, na nekim granicama i do 30 dana. Jedan od razloga su različite širine kolosijeka: ukrajinski željeznička mreža nije kompatibilna s većinom željezničke mreže EU-a, pa je većinu robe potrebno je pretovariti u kamione ili vagone koji odgovaraju standardnoj širini EU-a, na čemu se gubi dosta vremena.

Sankcije i štampanje novca – krajnji domet EU političara

Ali zar su baš potrebni tjedni ili birokracija radi svoje? Čuo sam na njemačkoj TV, da isporuka oružja iz Njemačke u Ukrajinu navodno kasni i zbog propisa, po kojem tenk prije isporuke mora proći tehnički pregled, kao da je auto, jer u slučaju nužde mora voziti i cestama.

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji su već izazvali tektonske poremećaje. A tek je prošlo 100 dana rata. Što li će biti ako rat potraje četiri godine, što je neki prosjek trajanja ratova u Europi? To je otprilike i potrebno vrijeme da političari dođu do pameti vojnika. Kako su pokazali na problemu COVID-a, a i ukrajinskog rata, političari iz država zapadne demokracije nemaju kompetencija nositi se s krizama. Da imaju, ne bi nas doveli na prag najveće inflacije unatrag 70 godina.

Jedino što znaju su sankcije i štampanje novca. Ponašaju se kao da su gospodari svijeta. Inflacija je kod nas, tu negdje oko 10 %, a u Kini, Japanu, Švicarskoj oko 2 %! Vjerovali ili ne, ako je vjerovati našim medijima, nametnute sankcije Rusima, izazvale su porast cijena nafte i plina, pa Rusi sada zarađuju na manje nafte i plina više nego prije, a inflacija polako ide u nedohvatljive visine.

Da parafraziram rečenicu iz pučka od prije dvije godine: I što će biti poslije rata u Ukrajini? Neće biti isto, ili će ipak biti, jer mi lako zaboravljamo, pa i da svaki dan 20.000 djece umre od gladi. Sigurno je jedno, bogati će, kao uvijek postati još bogatiji. Smislit će oni kako. Oni i poslije svakog rata postaju bogatiji. A mali (p)ostaju još manji? Tko nam je kriv, kada se na izborima ne znamo ponašati kao vojnici…


* Pripadnik Legije stranaca spasio je izgladnjelog magarca kojega je odnio u svoju bazu. Životinje je ondje nadohranjena te je dobila ime »Bambi« i postala maskotom jedinice. Fotografija je inače kružila internetom tijekom COVID-19 pandemije, ali su uz nju dan pogrešan opis: »Ovaj vojnik nosi na leđima magarca, ne zato što voli magarca, nego zato što je zona minirana. Ako bi magarac slobodno šetao, svi bi odletjeli u zrak. Držati pod kontrolom magarce od životne je važnosti«.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni