Kako nas „deru“ na memoriji pametnih telefona

Kako nas „deru“ na memoriji pametnih telefona

Proizvođači pametnih telefona plaćaju bijednih 50 centa za gigabajt prostora, te bi stoga povećanje memorije pametnog telefona sa 16 na 32 GB trebalo koštati svega 16 dolara

Američki Apple ima vjerne kupce svojih proizvoda premda su oni redovito skuplji od usporedivih konkurentskih proizvoda. No ovih se dana jedan američki portal odlučio preispitati vrijedi li njihov iPhone toliko koliko košta, uz pitanje: „Je li iPhone najveća pljačka u svijetu potrošačke elektronike?“

Mark Spoonauer bloger LaptopMag-a smatra da kupci svi pametnih telefona, a ne samo Appleovih proizvoda debelo preplaćuju radnu memoriju tih uređaja. Ustvrdio je kako nema nikakve osnove da bi pametni telefon s 32 gigabajta memorije trebao koštati punih 100 dolara više od takvog uređaja sa 16 gigabajta.

Ustvrdio je da proizvođači pametnih telefona plaćaju bijednih 50 centa za gigabajt prostora, te bi stoga povećanje memorije pametnog telefona sa 16 na 32 GB trebalo koštati svega 16 dolara. Dodao je kako su neki proizvođači već krenuli u smjeru korekcije cijena, ali ne svi.

Spoonauer napominje kako Apple nije jedini koji previše naplaćuje svoje pametne telefone, ali napominje da se kod Samsungovog telefona kapacitet memorije barem može relativno jeftino povećati umetanjem microSD kartice od 32 GB koja košta 20-ak dolara.

Autor ističe da iPhone ima svoje alternative – LG G3 i the Amazonov Fire Phone, među ostalima, koji nude pametne telefone s 32 GB memorije za 200 dolara. Premda je to mnogim Appleovim kupcima otprije poznato, oni plaćaju više za jednake performanse, ali to svjesno čine jer žele posjedovati proizvod premium branda i čine to jer jednostavno vole Apple i njegovu filozofiju.

I dok je Spoonauer posve valjano ustvrdio kako uistinu nema potrebe plaćati čak 100 dolara više za 32 GB pametni telefon koji uopće nema utor za microSD karticu, kupac ne može reći da nije imao mogućnost drugačijeg izbora. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni