Kako je Zagreb osvojio titulu najboljeg grada po kvaliteti života

Kako je Zagreb osvojio titulu najboljeg grada po kvaliteti života

Zagreb je najbolji veliki grad u kategoriji kvalitete života u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove portala Gradonačelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ipsos, a priznanje je 4. listopada u šibenskom hotelu Amadria u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova primio gradonačelnik Milan Bandić.

O tome su danas, na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi govorili gradonačelnik Milan Bandić i njegove zamjenice Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić.

Zagreb prednjači po prosječnoj plaći i stopi zaposlenosti, niskoj stopi nezaposlenosti i siromaštva, po efikasnosti uprave, iznosu stipendija i školarina po stanovniku, visini sufinanciranja cijene prijevoza, po broju visokoobrazovanih stanovnika itd.

»Gradimo škole, vrtiće, obnavljamo sportske terene i igrališta, povećavamo zdravstvene kapacitete. Samo ove godine su napravljene dvije nove škole i pet novih športskih dvorana«, istaknuo je gradonačelnik. Prisjetio se Kozari Boka i Kozari Puteva kada je 2000. do koljena u blatu obilazio ta naseljima bez osnovne infrastrukture: vode, kanalizacije i plina. »Danas je 99,26 % zagrebačkih kućanstava priključeno na gradski vodovod, a naš cilj je voda u svako kućanstvo«, dodao je i rekao kako su za ostvarenje tog cilj potrebne četiri godine.

Napomenu je kako u Europi nema grada koji je siguran i otvoren kao Zagreb te zaključio kako on i Gradska uprava imaju tri temeljne zadaće: biti istinski servis građanima, biti istinska logistika zagrebačkim poduzetnicima te da Holding uslužuje građane javnom uslugom na vrijeme i sa što manjom korekcijom cijena.

Zamjenica Pavičić Vukičević je rekla kako je teško nabrojati cijelu lepezu mjera i programa što ih Zagreb u cilju podizanja kvalitete života svih dobnih skupina provodi na područjima od demografije do obrazovanja, kulture, socijalne skrbi. Među njima su mjere roditelji odgojitelji, novčane pomoći za umirovljenike i djecu, subvencionirani javni prijevoz za određene kategorije građana, besplatni udžbenici, subvencije vrtića u kojima ima mjesta za svako zagrebačko dijete itd. Najavila je kako je u planu i nova stipendija – ona za medicinske sestre.

Zamjenica je podjstila i da Zagreb od nedavno ima i novu atletsku dvoranu i Boksački centar na Velesajmu te novo baseball igralište. Zamjenica je također izdvojila i impresivnu zagrebačku kulturnu ponudu te je ukazala da Zagreb za kulturu izdvaja više od 6 % ukupnog proračuna.

O ključnim područjima Razvojne strategije Grada Zagreba govorila je zamjenica Olivera Majić.

Navela je, između ostalog, kako je Grad Zagreb prvi grad u RH koji je donio Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama.

Ukazala je na donošenje Okvirne strategije pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart City u veljači 2019. kojom je definiran razvoj »pametnog grada« te na politiku poticanja obrtništva i poduzetništva.

Spomenula je također i zagrebačku scenu razvojnih tvrtki, prometnu infrastrukturu te navela kako je Zagreb uspješna cjelogodišnja turistička destinacija čemu svakako doprinose globalno poznati i nagrađivana događanja kao što su: Advent, Festival svjetla, Cest is d’Best, Cro Race, Ljeto na Strossu…

Za kraj je naglasila kako su svi ovi uspjesi Grada postignuti u kontekstu niza poreznih reformi zadnjih desetljeća koje su provedene na financijsku štetu Zagreba. Primjerice, da nije bilo poreznih izmjena Grad bi danas raspolagao proračunom preko 10 milijardi kuna. (ZG-magazin)