Kako je u Zagrebu dočekan Niki Lauda

Kako je u Zagrebu dočekan Niki Lauda

(Niki Lauda na vrhuncu slave na Zagrebačkom velesajmu uz svoj Ferrari 312T)

Prvak Formule 1 nije u Zagrebu nije kod svih prepoznat kao slavna svjetska osoba. Na večeru je čekao više od sata, privjesak s njegovim likom odliven je prekasno, a za manifestaciju »Niki Lauda predstavlja najbrže automobile svijeta« nije mu isplaćen honorar

»…Biografski film o suparništvu vozača Formule 1 Jamesa Hunta i Nikija Laude, koje je počelo tijekom sezone 1970. Pratimo nadmetanje nadarenog engleskog playboja Jamesa Hunta i metodičnog, smirenog Austrijanca Nikija Laude iz utrke u utrku, zakulisne igre, kao i njihov privatni život…«

Tim je riječima najavljen vrlo dojmljiv film Utrka života (2013.), koji je nedavno prikazala HTV. Gledatelji su pobliže upoznali N. Laudu kao skromnog, upornog, dosljednog i povučenog čovjeka, pravog sportaša i svjetskog prvala Formule 1 koji se svojim uspjesima proslavio u cijelom svijetu.

U danima svoje najveće slave Niki Lauda je boravio i u Zagrebu, gdje se od 20. do 29. 12. 1975. održavala na Zagrebačkom velesajmu izložba bolida pod nazivom »Niki Lauda predstavlja najbrže automobile svijeta«. U želji da izložba u Zagrebu uspije što bolje, na svoju izložbu koja se prije toga održala u Salzburgu pozvao je u goste Milana Ratkajca, direktora izložbe u Zagrebu s pomoćnicima Aleksandrom Maksimovićem i Borisom Tadićem, koji su se i sami mogli uvjeriti koliko je taj sportaš popularan.

Isto kao što je prikazan na filmu, kao temeljit i pažljiv, Niki Lauda potvrdio je i u Zagrebu. Razgledao je gotovo svaki eksponat na ZV-u…

Izložba u Zagrebu održana pod pokroviteljstvom Večernjeg lista, pobudila je veliko zanimanje mladih ljudi, a autobusi puni posjetitelja dolazili su iz gotovo svih susjednih zemalja.

U reprezentativnom katalogu izložbe, kojega je uredio poznati novinar Vlado Sučić, prvo pero sportskog novinarstva, predstavljeni su i natjecatelji koje se najviše spominje i u filmu: Clay Regazzoni (sl. 3) i James Hunt i (sl. 4). Kao uspomenu na te dane mnogi posjetitelji zadržali su i fotografije s potpisom N. Laude (sl. 5).

I pored svega, Lauda nije u Zagrebu prepoznat kod svih kao slavna svjetska osoba. Osoblje restorana Šumski dvori, gdje je najavljen pravodobno, pustilo ga je da čeka na posluživanje večere više od jednog sata. Likovno vrlo uspjeli privjesak s likom N. Laude odliven je prekasno, pa nije mogao doći u opticaj. Jedan od nekoliko pokusnih primjeraka danas je u vlasništvu tadašnjeg direktora priredbe i za sakupljače je svojevrsni raritet. I na kraju, čelnik zagrebačkog organizatora ove priredbe odbio mu je isplatiti pripadajući dio od prodanih ulaznica i tako je N. Lauda otišao iz Zagreba kratkih rukava. Njegov menadžer, kao i Niki Lauda, prešli su preko svega i nisu se zbog toga odlučili na pokretanje sudskog spora.

——

Lauda je razgovarao s predstavnicima prateće industrije (sl. 1), a dulje vrijeme zadržao se i na štandu INE u razgovoru s tadašnjim direktorom propagande Velimirom Kovačićem. (sl. 2).

(Izvor: AK Maksimir)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni