Kako je Bandić (bio) u pravu

Kako je Bandić (bio) u pravu

S obzirom na aktualnu situaciju u zemlji, za očekivati je da će se glasovi sve lakše osvajati na socijalnim temama. Bandić je to prepoznao te je iz rukava izvukao asa kojeg se većina političkih suparnika ne bi usudila odigrati. A javno izjašnjavanje protiv potpomaganja mnogočlanih obitelji s nezaposlenim roditeljima nije način za osvajanje simpatija birača

Boris Jagačić

boris_jagacic_popeyePark šuma Jelenovac odnedavno je bogatija za još jedno divlje odlagalište. Nije veliko, ali ipak je tu i nagrđuje okoliš. Ima tu nešto građevinskog materijala, žice, ambalaže, plastike i dijelova kupaonske opreme, konkretno stara WC školjka. Nije baš lijepa slika, pogotovo ne u takvom prirodnom okružju. A da ironija bude veća otpad je, kao za vraga, naslagan gotovo nasuprot table »Čuvajmo naše šume«.

Nezavisna gradska zastupnica dr. Sandra Švaljek smatra da broj divljih odlagališta u Zagrebu raste jer je Čistoća smanjila broj odvoza komunalnog otpada što je predbacila gradonačelniku na prošloj sjednici Gradske skupštine. Gradonačelnik Milan Bandić pak tvrdi da pojava divljih odlagališta nema ama baš nikakve veze s tim jer da je glomazni otpad jedno, a komunalni otpad iz kućanstva nešto posve drugo. I stvarno, teško bi bilo zamisliti da netko npr. odbaci WC školjku s kućanskim otapdom, nekmoli kadu ili armaturnu žicu. Doduše, školjka bi se mogla još i razbiti na sitnije dijelove, no to bi iziskivalo dodatni trud, a upravo to je ono što tipični »deponer« želi izbjeći.

Što manje gnjavaže

Tako je netko i u slučaju jelenovačke deponije ili iskoristio okrilje mraka ili činjenicu da je ulica manje prometna te se riješio balasta na njemu zgodan i jednostavan način. Pa tko bi to vozio do reciklažnog dvorišta? To je daleko i komplicirano, jer ne možeš sve hititi kako se sjetiš, već otpad treba razvrstati, a neke materijale tamo uopće ne primaju. Ovako je zgodnije, sve na jedan kup pa neka si komunalci poslije skupljaju i razvrstavaju, tko ih šiša!

Na meti kritike dojučerašnje Bandićeve desne ruke našle su se i naknade za roditelje odgojitelje. Švaljek smatra da se novac iz gradskog proračuna namijenjen nezaposlenim roditeljima s troje i više djece mogao bolje iskoristiti. Ali kako? Muči nas visoka stopa nezaposlenosti, niski standard, loša demografska slika… Živimo u vremenu kada je obiteljsko srebro potrošeno ili je ozbiljno načeto, ako ga je uopće bilo. Buduća kandidatkinja za gradonačelnicu, međutim smatra kako je bolje da je taj novac išao za »opremanje vrtića«.

Doduše, nismo Švicarska, ali nismo primijetili ni da su gradski vrtići u baš tako lošem stanju, pogotovo nakon što je na nekim objektima provedena energetska i ina obnova, a valjda se u njih i inače ponešto ulaže. Također, činjenica jest i da bi se taj novac ionako negdje potrošio, a da građani Zagreba ne bi nužno osjetili nekakvu izravnu dobrobit od toga. Naravno da bi puno bilo bolje osigurati zapošljavanje, ali to je u ingerenciji države.

jelenovac_kolica
Rabljena dječja kolica u solidnom stanju i auto sjedalica, ako nekome treba…

Djeca ostaju

Švaljek koja ima »zacementiran« posao u Ekonomskom institutu prigovara da je ta mjera na dugi rok neodrživa. Pokaže li se tako, Bandić će imati problema. U međuvremenu, obiteljima čiji članovi godinama ne rade i nemaju nikakve prihode to će biti više nego dobrodošla pomoć, čak i ako mjera potraje kraće nego što je bilo predviđeno.

Ipak treba napomenuti da bi oni koji su se odlučili graditi budućnost na temelju ove mjere morali biti svjesni ekonomskog rizika i da će djeca, hvala Bogu, ostati i kad i ako se mjera ukine te da to možda i nije najsretnije dugoročno rješenje za planiranje obitelji.

Bilo kako bilo, s obzirom na aktualnu situaciju u zemlji, za očekivati je da će se glasovi birača sve lakše osvajati upravo na socijalnim temama. Bandić je to prepoznao te je iz rukava izvukao asa kojeg se većina političkih suparnika ne bi usudila odigrati čak ni da može. A javno izjašnjavanje protiv potpomaganja mnogočlanih obitelji s nezaposlenim roditeljima nije način za osvajanje simpatija i građenje popularnosti.

Političko “nasukavanje”

Nasukalo se još oporbenih gradskih političara na ovoj temi, među njima i HNS-ov Tomislav Stojak, dok je najveću je političku zrelost (i ne samo po tom pitanju) pokazao SDP-ov »mladac« Davor Bernardić koji mudro, svjestan da ima i drugih tema s kojima se može napadati Bandića, nije baš previše inzistirao na ovoj, jer sklizak je to teren. S obzirom na dosad viđeno te snagu njegove stranke, jasno je da se radi o Bandićevom najopasnijem protukandidatu na predstojećim lokalnim izborima.

Naime, retorika Sandre Švaljek zasad se temelji samo na kritikama postojećeg, ne i na nuđenju konkretnih prijedloga. HDZ-ov dr. Andrija Mikulić nema dovoljnu popularnost u Zagrebu, a i tako mu ništa pretjerano ne fali u koaliciji s Bandićem, dok se za HNS-ovku Anku Mrak Taritaš i ne zna da je u kampanji. Uključi li se u nju tek dva-tri mjeseca pred izbore, nećemo imati razloga da ne posumnjamo u iskrenost njezine kampanje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni