Kako izbjeći početničke pogreške u poduzetništvu

Kako izbjeći početničke pogreške u poduzetništvu

(Foto: Goran Kovačević)

Cilj Poduzetničkog laboratorija je poduzetnička inspiracija kroz pozitivna i negativna iskustva gosta poduzetnika, stjecanje novih znanja i vještina, povezivanje sudionika i poticanje suradnje

U prostoru BIZkoshnice u srijedu je održan drugi Poduzetnički laboratorij na kojem je gostovao Luka Abrus direktor i suvlasnik tvrtki Pet minuta i ShoutEm. Događanje je bilo izuzetno dobro posjećeno, okupilo je mnogo studenata u potrazi za inspirativnom poduzetničkom pričom, kao i različitih profesionalaca, koji se konstantno educiraju, a zanima ih razvoj mobilnih aplikacija i općenito metodologija rada jedne velike agencije.

Luka je pričao i o svojim počecima, zaluđenošću informatikom i programiranjem, korporativnom iskustvu u Microsoftu te razlozima zašto se odlučio na vlastiti biznis. Savjetovao je mlade da je izuzetno bitno steći određeno radno iskustvo prije pokretanja vlastitog startupa jer na taj način izbjegnu često neminovne početničke pogreške i veća je vjerojatnost da razvojna (startup) tvrtka uspije. Također je bitno okružiti se kvalitetnim timom i partnerima, a zanimljivo je da je ključan kriterij odabira zaposlenika u Pet minuta da kandidat osim fakultetskog obrazovanja ima i izvanfakultetske interese i iskustva. Prvenstveno se traži osobnost i slijeđenje vlastitih strasti i talenata. Luka je pohvalio i brojna natjecanja razvojnih tvrtki, koja vidi kao idealnu priliku za mlade da pitchaju svoje projekte, a na taj način i uče, testiraju i usavršavaju vlastite ideje.

Tvrtka Pet minuta bavi se razvojem mobilnih aplikacija i rješenja za sve mobilne platforme, dok je ShoutEm njihova platforma za izradu aplikacija. Obje Lukine tvrtke imaju sjedište u Hrvatskoj i ured u New Yorku, a 95 % svojih prihoda ostvaruju na američkom tržištu sa zaista impresivnom listom reference.

Cilj Poduzetničkog laboratorija je poduzetnička inspiracija kroz pozitivna i negativna iskustva gosta poduzetnika, stjecanje novih znanja i vještina, povezivanje sudionika i poticanje suradnje.

Poduzetnički laboratorij je događaj na kojem se sudionicima projekta “Build Your Future” kao i široj publici, predstavlja uspješan gost poduzetnik.

„Build Your Future“ je europski projekt sa središnjim ciljem osnaživanja poduzetničkih vještina kod mladih u smjeru (društvenog) poduzetništva. U srcu projekta je poduzetnički program koji je posebno osmišljen kako bi osnažio mlade od 18 do 29 godina u Europi. Mladima pomaže u razvijanju poduzetničkog razmišljanja, priprema ih za zapošljavanje, samozapošljavanje i/ili daljnje obrazovanje.

Događanje je osim za sudionike projekta namijenjeno i široj publici; poduzetnicima početnicima, slobodnjacima, ljudima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa ili su jednostavno zainteresirani za umrežavanje i razmjenu ideja. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni