“Kaj su jeli naši stari” i izložba zidnih kuhinjskih krpa

“Kaj su jeli naši stari” i izložba zidnih kuhinjskih krpa

U Vrbovcu se održava 34. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. Manifestacija je u početku zamišljena kao priredba na kojoj će se po originalnim receptima pripremati jela vrbovečkog kraja i tako oteti zaboravu. S vremenom prerasla je u jednu drugačiju vrstu priredbe, jer se pored jela vrbovečkog kraja, koje i dalje priređuju žene okolnih sela, sada pojavljuju i originalna jela iz drugih dijelova Hrvatske

Vikend događanja u Zagrebu i okolici

ZAGREB

Zagrebački vremeplov
Više na: http://www.zagreb-touristinfo.hr/?id=340&l=h

Ljeto na Štrosu
Više na: http://www.ljetonastrosu.com/

Petak, 29. 8.

5. Letno kino Gradec
21:00 Žena u kavezu (Kvinden i buret)
Discovery film & video, krimininalistički, misterija, triler, 2013. / Danska
Redatelj: Mikkel Nørgaard, Uloge: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter
23:10 Jasmine French (Blue Jasmine), komedija, drama (13+), 2013. / SAD
Redatelj: Woody Allen, Uloge: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard

Subota, 30. 8.

5. Letno kino Gradec
21:00 Dobri dileri iz Dallasa (Dallas Buyers Club)
23:10 Melankolija (Melancholia)

Nedjelja, 31. 8.

5. Letno kino Gradec
20:00 Koncert iznenađenja
21:00 Majstori
HRT,komedija 2013. / Hrvatska
Redatelj: Dalibor Matanić
Uloge: Nikša Butijer, Goran Bogdan, Bojan Navojec

rally_2008IVANIĆ-GRAD

Nedjelja, 31. 8.

09.00

Trg Vladimira Nazora: Oldtimer rally i izložba staromodnih vozila

SVETA NEDELJA

Subota, 30. 8.

Nogometno igralište NK TOP Kerestinec:  60. obljetnica DVD-a Kerestinec
Organizator: DVD Kerestinec

PISAROVINA

Nedjelja, 31. 8.

16.00

Zavičajni muzej Donja Kupčina
Izložba: Doživimo zaboravljene zanate i vještine – zidne kuhinjske krpe i dječji ručno vezeni radovi

Ručno vezenje, tzv. našivanje je vještina kojom su se oduvijek ponosile vrijedne Kupčinke. Različitim bodovima ukrašavale su odjeću i mnoga platna koja su tako pretvarale u stolnjake,  ručnike, jastučnice, plahte, prekrivače ili zidne krpe.

Sredinom 20. stoljeća u D. Kupčini bilo je popularno ukrasiti dom našitim zidnim krpama -kuhinjskih, ljubavnih, idiličnih ili drugih motiva. „Na početku savladavanja prvih bodova iglom svakoj je djevojčici bio zadatak našiti krpu…“, redom su ispričale žene čiji su radovi izloženi.

Slijedeći tradiciju u Zavičajnom muzeju, redovito su održavane radionice na kojima su okupljena djeca učila osnovne vještine i bodove ručnog veza.

19.00

Etno koncert

U Zavičajnom muzeju Donja Kupčina u nedjelju, 31. kolovoza, s početkom u 19 sati održat će se Etno koncert na kojemu će nastupiti KUD Magdalena Donja Kupčina, KUD iz Drniša, te vokalni ansambl Gouriena, a tu je i ugostiteljska ponuda i večernja zabava uz TS Meštri. Prigodom koncerta bit će najavljen slikovni rječnik kupčinskog govora „Kak se tomu po kupčinski veli?“.

VRBOVEC

“Kaj su jeli naši stari”

29. i 30. 8.

Ovog vikenda, 29.- 31. kolovoza, u Vrbovcu se održava 34. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. Manifestacija je u početku zamišljena kao priredba na kojoj će se po originalnim receptima pripremati jela vrbovečkog kraja i tako oteti zaboravu. S vremenom prerasla je u jednu drugačiju vrstu priredbe, jer se pored jela vrbovečkog kraja, koje i dalje priređuju žene okolnih sela, sada pojavljuju i originalna jela iz drugih dijelova Hrvatske. Na manifestaciji aktivno sudjeluju razne udruge koje se bave proizvodnjom i prezentacijom hrane – udruga proizvođača sira, meda, voća i povrća, zdrave hrane, mesnih proizvoda, lovci, ribiči, vinari i vinogradari.

Planiran je i bogat kulturno-umjetnički i sportski program, a u večernjim satima posjetitelji će moći uživati u koncertima poznatih glazbenika.

U suradnji s HŽ-om, u subotu će posjetitelje prevoziti posebni vlak iz Zagreba „Potepuh“ (polazak sa GK Zagreb u 9.50 h, polazak iz Vrbovca u 21.24 h).
Više informacija: www.tz-vrbovec.hr

(zg-magazin)