“Kaj drma?”

“Kaj drma?”

Peticija za rekonstrukciju tramvajskih pruga

Lokalna inicijativa građana »Aktivni susjedi« pokrenula je 29. siječnja 2021. potpisivanje peticije kojom se traži rekonstrukcija tramvajskih pruga u Branimirovoj, Šubićevoj i Zvonimirovoj ulici. Nakon prikupljenih 400 potpisa građana, akcija je na zahtjev stanara proširena i na Vlašku, Draškovićevu, Maksimirsku i ulicu Medveščak.

»Problem vibracija koje se prenose s tramvajskih pruga na okolne zgrade postojao je i ranije, ali se aktualizirao nakon potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020. kada je došlo do oštećenja tramvajske infrastrukture«, navode iz Inicijative.

Situacije se dodatno pogoršala nakon potresa u Petrinji 29. prosinca 2020., kojim je, kako ističu u Inicijativi, pojačan psihološki utjecaj na stanare okolnih zgrada.

Kako u dosadašnjoj komunikaciji predstavnika stambenih zgrada s upravom ZET-a stanari nisu bili zadovoljni dobivenim odgovorima, a čekanje na popravak pruge se oduljilo, krenuli su u potpisivanje online peticije i peticije po stambenim zgradama.

Predstavnici inicijative poručuju kako namjeravaju nastaviti sve dok se problem vibracija ne počne ozbiljno i sustavno rješavati. Stanari smatraju da nisu dovoljni površni i kozmetički popravci.

Radovi na Trgu žrtava fašizma kod ulaza u Zvonimirovu od 22. veljače 2021.

Od ZET-a traže hitno saniranje pruga na mjestima gdje su vibracije i buka najizraženiji, detaljan stručan pregled tramvajske infrastrukture i pokretanje priprema za temeljitu rekonstrukciju pruga kojom bi se otklonile ili maksimalno smanjile vibracije koje su bile prisutne i prije potresa. Dok se ne obavi rekonstrukcija pruga, stanari traže da vozači tramvaja striktno poštuju ograničenja brzine kako bi se na taj način smanjile nepodnošljive vibracije i buka.

Uprava ZET-a je putem medija priopćila da će dio spornih tračnica uskoro biti promijenjen, što je i bilo uvršteno u godišnji plan radova.

Inicijativa se početkom veljače za podršku obratila Gradskoj četvrti Donji grad i na adrese mjesnih odbora čiji su se stanari žalili na problem te zatražili rekonstrukciju pruga. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni