Kadrovska kuhinja à la SDP

Kadrovska kuhinja à la SDP

SDP će u srijedu odlučivati o svom kandidatu za gradonačelnika Zagreba. Sada je potpuno jasno da dosadašnji kandidat Davor Bernardić uopće nema podršku čelnika SDP-a

Predsjedništvo SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem u srijedu će odlučivati o svom kandidatu za gradonačelnika Zagreba. Sada je napokon potpuno iskristaliziralo da dosadašnji kandidat Davor Bernardić uopće nema podršku čelnika SDP-a.

Nakon stranačke konvencije u Koprivnici održanoj prije par dana predsjednik SDP-a Milanović više nije želio potvrditi da je Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a i već izglasani kandidat za gradonačelnika, njihov krajnji izbor. „Moramo ići s najboljim ljudima. Lokalne organizacije po statutu imaju svoja prava, dužnosti i obveze, kao i predsjedništvo SDP-a. Svugdje si kao stranka moramo postaviti dva pitanja: koji je naš cilj i tko je tome cilju najbliži?“, diplomatski je tada izjavio.

Po Milanoviću to je aktualni ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji u nekim istraživanjima navodno stoji bolje od Bernardića.  Ostojić je u javnosti prethodno podržao Bernardićevu kandidaturu, a sada je spreman na vlastitu. Podrži li Predsjedništvo njegovu kandidaturu, što je izvjesno, Ostojić, prema pisanju Jutarnjeg lista, za trajanja kampanje ne namjerava napustiti Ministarstvo zdravlja. To će on učiniti samo ako na izborima pobijedi Milana Bandića.

S druge strane – „mladi lav SDP-a“ – odlučio je da ne podviti rep i pokazati zube te neće izaći iz političke arene bez borbe. Poziva se Bernardić na statut  stranke i poručuje da ga je legitimno izabrala Gradska organizacija SDP-a. Navodno mu je u zamjenu za tiho i poslušno povlačenje ponuđeno mjesto na stranačkoj listi što bi mu omogućilo ulazak u Europski parlament u Bruxellesu ili pak položaj pomoćnika ministra, što ovaj nije želio prihvatiti.

Déjà vu

Valja se prisjetiti da SDP-u ovo nije prvi puta da mijenja vrlo značajnog kandidata nakon isticanja njegove kandidature. Učinili su to još na parlamentarnim izborima 2007. godine, kada su se „istrčali“ s Ljubom Jurčićem kao kandidatom za premijera kojega je u jeku kampanje zamijenio Zoran Milanović. No to im nije pomoglo u osvajanju izbora. Kako su taj potez doživjeli birači, poznato je njima samima. Jurčić se tiho povukao, ali to mu nije pomoglo da izbjegne politički pad, a što će se dogoditi s Bernardićem u slučaju odbijanja poslušnosti također nije teško naslutiti. Ne ulazeći u njegove osobne kompetencije, donekle je utješno (ako ništa drugo) da još ima političara i to mlađe generacije koji su spremni ići do kraja  u svojem naumu premda im okolnosti ne idu na ruku. Jedino na taj način s vremenom izrastaju istinsko veliki političari.

Hoće li zbog ovog poteza SDP doista značajno ojačati svoj položaj u utrci za gradonačelnika ili će se obistiniti unutarstranački strahovi da će se u pokušaju osvajanja gradonačelnička fotelja pokazati neosvojivom poput tvrđave Nehaj?

Jer, premda je Rajko Ostojić ugledan liječnik i političar, činjenica je da se on sa Zagrebom i gradskim temama dosad nije previše bavio. A ovakvo SDP-ovo taktiziranje i pokazivanje neodlučnosti indikator je nesigurnosti, karakteristike koja nema baš dobar prijem kod birača, pogotovo kad su se već počeli privikavati ne jednog kandidata te njegove eventualne vrline i mane.

No, u konačnici, prave će odgovore na pitanja iz teksta dati oni koji jedino to mogu – građani Zagreba. Njih pak pozivamo da izađu na izbore i glasuju isključivo prema vlastitoj procjeni i savjesti, a kandidate da procjenjuju po osobnosti a ne prema obećanjima.

Boris Jagačić