“Kad već ruše kvorum, trebali bi se upitati hoće li se odreći i naknade koju dobivaju”

“Kad već ruše kvorum, trebali bi se upitati hoće li se odreći i naknade koju dobivaju”

Mikulić: »Žalosno je što pojedini zastupnici nedostatak kvoruma nisu shvatili ozbiljno« / Esih je zaključila kako bi si svatko morao srediti život jednom u mjesecu, ako je na njemu određena odgovornost.

Matej Knežević

Nekoliko minuta prije 14 sati , Gradska je skupština u četvrtak još uvijek raspravljala o prvoj točki zakazanog dnevnog reda, odnosno o Prijedlogu razvojne strategije Grada Zagreba do 2020.godine. Okupljenim zastupnicima se trebala obratiti njihova kolegica iz redova Neovisni za Hrvatsku, Bruna Esih. Tijekom njezinog govora, srušen je kvorum kojega je prethodno potvrdila potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stanljević Rukavina.

No i ranije je tijekom sjednice često postojala šansa da se sruši kvorum, budući da se na sjednici nije pojavila violončelistica Ana Rucner Kelember koja u četvrtak navečer u Dubrovniku ima koncert. O ovoj temi smo razgovarali sa predsjednikom Gradske skupštine Andrijom Mikulićem. On je izrazio žaljenje »što pojedini zastupnici nedostatak kvoruma shvatili neozbiljno«. Smatra kako ovo nije logika rješavanja sukoba te da zbog toga što su plaćeni iz proračuna ruše kvorum Gradske skupštine.

Podsjetio je kako se niz gradskih zastupnika prepucava na brojnim blogovima, Facebook stranicama, ali i portalima te drže rasprave o drugim zastupnicima, umjesto da raspravljaju u Gradskoj skupštini. Smatra kako bi bilo bolje da se ovdje argumentirano raspravlja. Nadodao je kako će od portala tražiti ispravak netočnih navoda, ali je dodao i kako se dolazi do toga da »se utuži za ne istine koje su ondje iznesene«.

Predsjednik Skupštine smatra interesantnim što se upravo ti zastupnici nisu odrekli naknade koje dobivaju. Rekao je kako, nažalost, ne postoji mehanizam sankcija, no da će se on kao predsjednik sve oštrije i strože držati poslovnika po kojem rade. Pritom je nadodao: »Ljudima ne možete propisati da ne idu na sanitarni čvor, ali ako imamo raspravu što njome želimo postići?« Zaključio je kako zbog hrvatske i zagrebačke javnosti upitao »je li moralno da se pojedini zastupnici odreknu i spomenute naknade?«

Različite opcije, iste metode

O ovoj temi razgovarali smo i sa dvije gradske zastupnice i oponentice, Brunom Esih i Radom Borić, čiji su članovi u dva bloka, Lijevi blok i Neovisni za Hrvatsku, dvaput rušili kvorum u posljednje dvije sjednice.

Bruna Esih smatra kako se ona kao i svaki zastupnik i zastupnica javila za riječ te su se svi njezini kolege zastupnici komentirali kako imaju svi pravo komentirati u Skupštini. Slaže se, kako je rekla, oko toga da se o nekim točkama raspravlja i nekoliko dana. Ipak, smatra da od osoba koje se pozivaju na svaku nediskriminaciju i na ljudska prava nije u redu što drugom žele zabraniti da govori. Mišljenja je kako je demokratično rušiti kvorum, no da se time ne pokazuje tolerancija.

Podsjetili smo je, kako je upravo njezin blok upravo to učinio. Gradska zastupnica tvrdi da tada nije znala da time ruši kvorum te su se, prema njezinim riječima, njezini kolege vratili nazad u prostoriju. Navodi kako je to bila njihova početnička greška zbog koje su se ispričali. Esih je zaključila kako je istina da se mora paziti kada se izlazi iz Skupštine, te kako bi si svatko morao srediti život jednom u mjesecu, ako je na njemu određena odgovornost.

S druge strane, Rada Borić kaže kako su samo kopirali obrazac što je učinio dio pozicije i članovi stranke gospodina Hasanbegovića i Brune Esih, Neovisni za Hrvatsku. Podsjetila je i ona, kako su njihovi oponenti to napravili kada se govorilo o preimenovanju Trga maršala Tita. Ustvrdila je sa su zbog nedovoljno iskustva »sami sebi srušili kvorum«. Kaže kako su ponovili metodu svojih oponenata, kada se raspravljalo oko »njihovog interveniranja na Strategiju Grada«.

»Sramotno je što se nitko iz kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku ni zadnji puta, ali niti danas niti jednom nije javio za riječ«, izjavila je.

Upitala se je li danas najvažnija stvar izbrisati rod iz dokumenata, koji je u suglasnosti s hrvatskim pravnim dokumentima, ali i međunarodnim dokumentima. Zaključila je kako » nasilje provodi marginalna stranka, koja je izuzetno opasna upravo zbog koalicije sa gradonačelnikom jer mijenja ono što bi Hrvatska trebala biti u budućnosti«.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni