Kad se film pamti po dijalozima

Kad se film pamti po dijalozima

[Kadar iz filma Romeo krvari (1993.) / Foto: Snimka zaslona]

Ovih dana na HTV-u je prikazan film Romeo krvari (eng. Romeo Is Bleeding) iz 1993. godine. Riječ je o je neo-noir kriminalističkom trileru, koji je režirao Peter Medak.

Film obiluje scenama eksplicitnog nasilja i seksa te definitivno nije za svačiji ukus. Neke je upravo mučno za gledati.

Ostavimo li kritičarima da prosuđuju o uspješnosti ovog ostvarenja, amaterski ipak možemo ustvrditi da je Gary Oldman ovdje imao upečatljiv nastup, a to se može reći i za neke druge glumce (Lena Olin, Juliette Lewis, a definitivno i Roy Scheider). Međutim, pored atmosfere,  film se ističe po dosta inteligentnim dijalozima više aktera i zanimljivim izjavama, odnosno promišljanjima glavnog lika, upravo na tragu klasičnog noir filma. Drugim riječima, ako neke scene odbijaju – sam scenarij privlači gledatelja.

Radnja se odvija (otprilike) ovako. Njujorški policijski detektiv Jack Grimaldi (G. Oldman) odlučio je nešto poduzeti kako bi poboljšao svoj život. Tako radi za mafijaša Don Falconea (Roy Scheider) odajući mu gdje FBI drži svjedoke prije suđenja. Svaku isplatu koju primi od mafijaša brižno skriva u dvorišnom šahtu – “rupi”. Uskoro mu glavna opsesija postaje da tu rupu “hrani” novcem.

No nakon što je odao (još jednog) svjedoka protiv mafije, na poprištu je došlo do masakra, stradaju i predstavnici zakona, a atentator je Ruskinja Mona Demarkov (L. Olin).

Grimaldi traži od mafijaša obećanje da se ubijanje policajaca više neće dogoditi. Nakon što pozitivci uhvate Monu, Grimaldi ju vodi do FBI-jevog skloništa, prilikom čega ga ona zavodi, a federalni agenti stižu u najnezgodnijem trenutku…

Mona je premještena te uspjeva pobjeći iz ruku čuvara zakona. Nezadovoljan zbog cjelokupnog ishoda –  nepotrebnih ubojstava, ali i straha da bi mu Mona mogla ugroziti poslove, pa i svjedočiti protiv njega – mafijaški sef  daje Grimaldiju rok u kojem ju mora pronaći i – likvidirati…

Spomenimo da je film dobio naziv po pjesmi Toma Waitsa. Komercijalno neuspješan, film je kod stručne kritike dobio relativno dobre ocjene. Ekipa iz HTV-ove emisije Posebni dodaci je o filmu izrazila vrlo pozitivno mišljenje.

Ovdje donosimo neke citate iz filma, u slobodnom prijevodu:

“Nemam poštovanja prema pacifizmu. To je moralno propalo uvjerenje. Pacifisti vjeruju da imaju pravo ne ubijati, ali drugi uvijek umiru u obrani tog prava.”

Roy Scheider – Don Falcone

 

“Znate li zašto je ljubav tako zastrašujuća? Ne posjedujete je. Ona posjeduje vas.”

Gary Oldman – Jack Grimaldi

 

“Grimaldi: – Dakle, ti si ta velika gangsterica? Ja to u tebi ne vidim.

Demarkov: – Nastavi gledati.”

Gary Oldman – Jack Grimaldi

Lena Olin – Mona Demarkov

 

“Pokušavam prestati razmišljati. Pokušavam sabrati misli. Kad bih se samo mogao sabrati… Onda bi sve bilo u redu.”

Gary Oldman – Jack Grimaldi

 

“Ljudi misle da pakao predstavljaju vatra i sumpor i đavao koji te bode vilama po stražnjici, ali nije tako. (Pravi) pakao nastaje u situacijama kada si trebao otići – ali nisi.”

Roy Scheider – Don Falcone

Priredio: B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni