Kad kompetencije nisu potrebne

Kad kompetencije nisu potrebne

(Foto: https://ec.europa.eu/)

Čini mi se kao da ovakav način formiranja nove EU vlade EU nije bez veze. Što to imaju u planu oni iz sjene? Možda dodatne prednosti za sebe? Hoće li sutra biti više ili manje nekih novih primjera Marišćine, LNG terminala na Krku, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Sisku?…. da se zadržim samo na okolišu

dr. sc. Viktor Simončič

Sve istine su lako shvatljive nakon što budu otkrivene; ključ je u tome da ih treba otkriti. (Galieo Galilej)

Viktor Simončič

Po drugi puta me prosvijetlio način biranja nove EU Vlade. Prvi puta prije 4 godine: https://zg-magazin.com.hr/zasto-stalno-idemo-kao-guske-u-maglu/.

Države su predložile kandidate za komesare – ministre. Čini se, sve same renesansne filozofe jer su svi, baš svi sposobni za sve i sva. Iz te gomile renesansnih sveznadara, onako kako to lovci raspoređuju plijen, izvučeni su komesari za pojedine sektore.

Zašto sam spomenuo lovce? Kada lovci ubiju neku veću životinju, onda ju podijele na onoliko dijelova koliko ih je bilo u lovu. Jedan se okrene leđima od grupe na jednu, a drugi na drugu stranu. Jedan uzima vrećicu, a drugi, okrenut njemu leđima, kaže ime jednog od lovaca. Čije ime je izrečeno dobiva vrećicu s tim komadom. Zar nije tako i u EU vladi, samo manje ozbiljno i manje pravedno. Države su poslale kandidate, koji nemaju svi isti afinitet, niti kompetencije, osim onaj iskonski nagon lovca, lova na sinekure. I sada šefica buduće EU vlade, ali ne sama, pod budnim okom lovočuvara, onih koji su i kod izbora nove predsjednice komisije prekršili izborna obećanja, izvlači resore. Podsjećam, dobili smo predsjednicu EU komisije, ne po volji nas koji smo izašli na izbore, jer ona nije sudjelovala kao kandidatkinja za prvu osobu EU na izborima, već po volji nekoga iz sjene: https://zg-magazin.com.hr/politicka-gumilastika/.

Kompetencije, osim onih da su se kandidati uspjeli probiti na ljestvici političkih nacionalnih elita, nisu potrebne. Da netko dobije sektor, a da baš to u njenoj ili njegovoj državi ne funkcionira, nije prepreka.

Kad se govori samo zbog statistike

Kompetencije potencijalnih komesara provjeravaju EU parlamentaraci. Provjera je smrtno ozbiljna, o čemu svjedoči pitanje koje je prije četiri godine EU parlamentarka, gospođa Dubravka Šuica, sadašnja kandidatkinja za potpredsjednicu za demokraciju i demografiju, postavila kandidatkinji za komesara gospođi Alenki Bratovšek iz Slovenije. Ona je trebala postati potpredsjednica EU komisije, zadužena za energetiku. S insinuacijom da je diskreditira kao komunistkinju, pitanje je glasilo nekako ovako: „Zašto ste pjevali pjesmu Bandiera rossa? I eto ti ga, gospođa Bratovšek, potencijalna potpredsjednica EU za energetiku nije znala odgovor uvaženoj EU parlamentarki Dubravki Šuici zašto je pjevala Bandieru rossu, po gospođi Šuici nešto što predstavlja izgleda smrtni grijeh.

Da se snašla, možda je mogla odgovoriti nešto na temu kako je upravo ta pjesma posebno energetska među antifašistima, jer „diže vjetar“ protiv fašizma, pa vjetar pokreće vjetrenjače. Zamišljam kakav bi bio odgovor uvažene parlamentarke Dubravke Šuice, kao „energetičarke“ mogao biti: „Gospođo Bratovšek, znala sam da ne znate. Pjesmama à la onima „Jure i Boban i Gradiška Stara“ može se proizvesti više vjetra. Dajem vam „nedovoljno“. I tako gospođa Bratovšek nije prošla. Šala mala. Gospođa Bratovšek nije prošla, jer ju je potopila slovenska zavist. Protiv nje su lobirali ljubomorni Slovenci, onaj dio čiji nije bila.

Prisjetio sam se gospođe Dubravke Šuice jer će postati šefica za demokraciju i demografiju. Vjerojatno će joj jedan od prvih zadaća biti sastavljanje liste podobnih pjesama. Sjetio sam se je i kako se zbog napuhivanja aktivnosti u EU parlamentu, prije četiri godine, na zadnjoj sjednici, u sablasno praznoj dvorani, dok su svi drugi europarlamentarci bili na ručku, za riječ javila 14 puta i govorila o 14 različitih tema: https://www.vecernji.hr/vijesti/suica-je-u-praznoj-dvorani-u-38-minuta-govorila-14-puta-933624.

Nije mi bila namjera govoriti o do sada najaktivnijoj našoj EU parlamentarki, pa makar govorila sama sebi, samo zbog statistike. Nije jedina koja se ponaša kako se ponaša. Htio sam pored nelogičnog izbora komesara ukazati i na ovaj puta malo čudne nove resore. EU je država sa svim atributima države, pa me zanima u kojoj državi postoje resori/ministarstva kako su predložena?

Što se skriva iza pojedinih resora

Demokracija i demografija? Kakvi zakoni i akcije mogu stajati iza razvoja demokracije da utječe na demografiju? Kakve veze ima demografija s demokracijom? Ako se to poveže samo s natalitetom, natalitet je veći među siromašnima, među kojima postoje određeni deficiti u demokraciji i kod bogatih, gdje se demokracija piše velikim slovima. Ključni razlog iseljavanja je često nedostatak demokracije (vladavine prava) iz država iz kojih se iseljava. To je i glavni razlog iseljavanja iz Hrvatske. Koje li će iskustvo Hrvatske potpredsjednice EU za demografiju pretočiti u europsku politiku? Kako će pomoći da se u Hrvatskoj osigura potrebni stupanj demokracije, kako bi se zbog njenog deficita prestalo iseljavati?

Posebno intrigira resor Zaštite europskih vrijednosti načina življenja? Koje su to europske vrijednosti načina življenja, koje nas čine tako posebnima da ih se mora zaštiti? Da li će se napraviti lista tih vrijednosti i za svaku napraviti posebna direktiva? Direktiva za očuvanje popodnevnog pijenja čaja? Direktiva o Oktoberfestu? Na koji način će se oni koji doseljavaju u EU zakleti da će čuvati europske vrijednosti načina življenja? Kako će se kažnjavati njihovo nepridržavanje? Kako je EU sekularna tvorevina, a dobar dio vrijednosti načina življenja potiče i iz religijskih tradicija, kakav standardizirani ustroj će se uspostaviti vezeno za prava do vjerovanja? Hoće li na primjer neke od religija, kao na primjer islam, tamo gdje nije imao (važnu) ulogu u kreiranju načina življenja, moći graditi vjerske objekte? Hoće li se na primjer ograničiti izgradnja džamija, kako kao građevine ne bi odudarale od nekog krajobraza? Hoće li se ograničiti glasnoća molitve s minareta, tamo gdje do sada to nije bio dio vrijednosti načina življenja, kako se ne bi narušila idila nedjeljnog jutra?

Postoji i resor Jednakost. Da li taj sektor ima veze s Demokracijom i demografijom? Moglo bi imati ako se pri tome misli na smanjenje ekonomskih razlika i smanjenje broja nekih 20 % stanovnika EU koji žive u nekoj vrsti siromaštva? Ili je ta Jednakost samo jedna od fraza koja se dobro „čuje“ i koja će se primjenjivati na Elizejskim poljima i uz Bodensko jezero?

Postoji i resor Ekonomija, ali i resor Ekonomija koja radi za ljude. Kao da resor Ekonomije radi samo za ekonomiju, koja nema veze s ljudima, pa je potreban i sektor Ekonomije koja radi za ljude ….Kakve veze ima resor Posao s Ekonomijom ili Ekonomijom koja radi za ljude?

Postoji i resor Vrijednosti i transparentnost! Ne znam što to točno znači. Jesu li vrijednosti iz ovog resora jednake onima iz Europskih vrijednosti načina življenja? Da li je ova transparentnost vezana za potrebnu transparentnost kod resora demokracije i kod na primjer protuzakonite izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku?

Čini mi se kao da ovakav način formiranja nove vlade EU nije bez veze ili griješim? Što to imaju u planu oni iz sjene? Možda dodatne prednosti za one iz sjene? Još lakše kršenje prava pojedinaca i zajednice? Hoće li sutra biti više ili manje nekih novih primjera Marišćine, LNG terminala na Krku, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Sisku,…. da se zadržim samo na okolišu…

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni