Južna Koreja će vjerojatno izgubiti 10 milijardi dolara zbog održavanja Olimpijade

Južna Koreja će vjerojatno izgubiti 10 milijardi dolara zbog održavanja Olimpijade

(Foto: www.facebook.com/PyeongChang2018)

Organizatori su prodali samo oko 60 posto ulaznica za olimpijska događanja. Ne pomaže u tome ni podatak da Pjongčang ima manje od 44.000 ljudi, što ga čini najmanje naseljenim domaćinom ZOI nakon Lillehammera

Južna Koreja zalazi u financijski minus zbog domačinstva Zimskih olimpijskih igara, a gubitci bi se mogli popeti na iznos od 10 milijardi dolara, javlja Yahoo News.

Profesor ekonomije na Smith Collegeu dr. Andrew Zimbalist prokomentirao je kako su južnokorejci na održavanje Igara potrošili 13 milijardi dolara, dok će im se vratiti svega oko 2,5 milijarde dolara.

»Jedini način na koji možete opravdati takvu strašnu neravnotežu jest da će, dugoročno gledano, ta ulaganja doprinijeti promidžbi turizma, trgovine i potaknuti strana ulaganja«, prokomentirao je Zimbalist dodavši kako »nema dokaza da se ne bi isto dogodilo drugim Olimpijadama«.

Astronomski iznosi potječu djelomice od izgradnje golemog olimpijskog kompleksa. Organizatori su također potrošili neizrecive iznose kako bi očistili 58.000 stabala iz svetih šuma na planini Gariwang, gdje je naknadno izgrađena alpinistička skijaška staza.

Osim toga, Južna Koreja je potrošila milijarde američkih dolara na infrastrukturu kako bi povezala Pjongčang s južnokorejskim glavnim gradom Seoulom. No čak i uz dodatak željezničke pruge velike brzine, putovanje na posao još uvijek traje oko dva sata.

Neki od tih troškova mogu biti opravdani ako su građani zemlje domaćina oduševljeni aktivnostima na snijegu i ledu. No južnokorejci općenito baš i nisu skloni zimskim sportovima.

To pomaže objasniti izostanak prihoda koji je zacrvenio financijski saldo ovih ZOI. Prema Zimbalistu, organizatori su prodali samo oko 60 posto ulaznica za olimpijska događanja.

Ne pomaže u tome ni podatak da Pjongčang broji manje od 44.000 ljudi, što ga čini najmanje naseljenim domaćinom ZOI nakon norveškog Lillehammera (1994). Da su svi mještani izašli na ceremoniju otvaranja, oni još uvijek ne bi ispunili Olimpijski stadion, koji ima oko 50.000 mjesta.

S ceremonije otvaranja Igara

Podupiratelji Olimpijskih igara u Pjongčangu vjerojatno bi sučelili kratkotrajne s dugotrajnim učincima, odnosnos dobrobitima igara. Tako je Chery Kang, CNBC-ov dopisnik iz Azije ustvrdio da je južnokorejska vlada i u suradnji s raznnim organizacijama stvorila značajnu ekonomsku korist. No Kang navodi neprecizne iznose koji bi se mogli kretatati »između 18,5 i 60 milijardi dolara«.

Uz financijsku stranu, problem stvaraju i vrlo niske temperature i sve češće pojave norovirusa koji odvlače pozornost od samih sportskih natjecanja.

Andrew Zimbalist je pak zaključio da bi predsjednik Moon Jae-in, ali i bilo koji drugi političar u Južnoj Koreji koji ljudima govori da će ZOI biti biti divna stvar za gospodarstvo »stvarno trebao biti oprezniji«. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni