Jurjevski dani u Turopolju

Jurjevski dani u Turopolju

(Foto: Zlatko Srbelj)

Dvodnevno događanje donosi pregršt zanimljivosti koje će oživjeti dvorac Lukavec kraj Velike Gorice – od subotnje izložbe konja hrvatski posavac i prvog Svjetskog prvenstva u pripremi kotlovine do velike nedjeljne Jurjevske proslave

Osim svete Lucije, Turopoljci su s posebnim štovanjem i brojnim običajima slavili i dan sv. Jurja, odnosno Jurjevo, kao praznik proljeća i početak gospodarske godine. Uoči Jurjeva, ovaj se blagdan obilježava paljenjem krijesa i prikazom jurjevskih običaja diljem Turopolja.

Kao i prijašnjih godina i ove nas očekuje bogati program koji će se održati u brojnim turopoljskim mjestima, a središnja proslava očekuje vas 22. i 23. travnja kod Starog grada Lukavca gdje Plemenita opčina turopoljska (u suradnji s Gradom Velika Gorica, Muzejem Turopolja, Turističkom zajednicom i Rotary klubom V. Gorica) tradicionalno, 25. put po redu, organizira paljenje najvećeg jurjevskog krijesa kojim se simbolički tjera zima, a slavi nadolazeće proljeće.

Dvodnevno događanje donosi pregršt zanimljivosti koje će oživjeti dvorac Lukavec kraj Velike Gorice – od subotnje izložbe konja hrvatski posavac i prvog Svjetskog prvenstva u pripremi kotlovine u kojem će sudjelovati brojne ekipe iz Hrvatske i drugih država (a sve budno pratiti i ocjenjivati renomirani gastronom Rene Bakalović, dečki iz Kluba Gastronomada i Davor Dretar Drele) do velike nedjeljne Jurjevske proslave uz sadržajan program za najmlađe i one nešto starije.

Bogat folklorni program na pozornici, kao i na turopoljskom gruntu, prikazat će običaje i bogatstvo tradicije, a u dvorcu Lukavec pripremljena je izložba o Jurjevu u Turopolju gdje ćete se uz stručno vođenje moći upoznati i s poviješću našega kraja. Bit će tu i desetak povijesnih postrojbi hrvatske vojske koje nam stižu iz mjesta od Dubrovnika do Osijeka, dječje radionice, tradicijski sajam, vožnje kočijama i prikaz rada s konjima, a nakon paljenja najvećeg jurjevskog krijesa slijedi večernji zabavni program pod velikim šatorom za koji će biti zaduženi Pirati, Agrameri, Harmonija te grupe Viking i Sjaj.

Detaljan program možete pogledati u prilogu i na web stranici Plemenite opčine turopoljske www.turopolje.hr. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni