Jurjevo u Strmcu kao turistička ponuda

Jurjevo u Strmcu kao turistička ponuda

Pjesmu, ples, prikaz običaja s proslave Jurjeva mogli su doživiti svi oni koji su došli na svečano otvorenje izložbe „Jurjevo v Strmcu“. Upravo je Jurjevo, odnosno blagdan svetoga Jurja koji se slavi 23. travnja, dio kulturne baštine i tradicije mještana i KUD-a Strmec.

„Dobra večer temu stanu, temu stanu gospodaru. Gospodaru, gospodine cele hiže i družine“, orila se danas pjesma članova Kulturno-umjetničkog društva Strmec u prostoru Turističke zajednice Zagrebačake županije. Pjesmu, ples, prikaz običaja s proslave Jurjeva mogli su doživiti svi oni koji su došli na svečano otvorenje izložbe „Jurjevo v Strmcu“. Upravo je Jurjevo, odnosno blagdan svetoga Jurja koji se slavi 23. travnja, dio kulturne baštine i tradicije mještana i KUD-a Strmec.

„Mislim da je ovo samo jedan mali prikaz, koji bi trebao biti dio turističke ponude ne samo Strmca, Svete nedelje, Zagrebačke županije, nego cijele Hrvatske. Nažalost mi smo malo kasno ušli s ovim programom, no nikad nije kasno to ispraviti. Hrvatska je lijepa, bogata zemlja i tradicijom i svime, zato je važno da to i predstavimo. Ovo je jedan od načina kako da se predstavimo. Želim da ovu izložbu vidi što više ljudi, da bude prihvaćena i da što više ljudi prođe kroz Svetu Nedelju i Strmec kako bi vidjeli našu tradiciju“, rekao je na otvorenju izložbe „Jurjevo v Strmcu“, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahir.

Izložba će biti otvorena do 2. lipnja u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj ulici 42. Osim fotografija koje prikazuju tradiciju proslave Jurjeva u Strmcu, posjetitelji će moći pogledati i stare uporabne predmete kao što je korito, sitnica, diža, strugajna, sito i ručna žaga.

V.Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni