Jubilarni 20. Terry Fox Run na Jarunu 29. kolovoza

Jubilarni 20. Terry Fox Run na Jarunu 29. kolovoza

Program na Jarunu počinje u 14 sati, a utrka u 16 i traje sve do 18 sati. Građani će na Jarunu moći dati donacije kupnjom majci, ali i štrukli koje je pripremio hotel Esplanade te kupnjom kanadskih palačinki, a moći će se kupiti i druge slastice

U zagrebačkom hotelu Esplanade u četvrtak je na konferenciji za novinare predstavljen program jubilarne 20. humanitarne akcije Terry Fox Run.

Ovogodišnja humanitarna akcija počinje 14. rujna gdje će se ispred kafića Charlie na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice uz sudjelovanje osoba iz javnog života održati tradicionalna humanitarna prodaja majci s vizualima akcije.

Na zagrebačkom jezeru Jarun 29. rujna bit će održana trka, poznata kao i “Maraton nade” koji je, boreći se s zloćudnom bolešću, započeo kanadski mladić Terrance Stanley Fox.

„Program na Jarunu počinje u 14 sati, a utrka u 16 i traje sve do 18 sati. Svake godine program nastojimo obogatiti što više. Tako će nastupiti dječji zbor Zagrepčanke i dečki, djeca koja su sa svojom dirigenticom kreirala autorsku pjesmu Terry Fox koja obilježava našu utrku na Jarunu“, rekla je Illeana Cesarec, članica Uprave agencije MPG i glasnogovornica humanitarne akcije. Građani će na Jarunu moći dati donacije kupnjom majci, ali i štrukli koje je pripremio hotel Esplanade te kupnjom kanadskih palačinki i drugih slastica.

Cesarec je istaknula da je ove godine novina i red crvena majica T-shirt by Terry Fox koja je namijenjena svim pacijentima oboljelim od raka ili koji su preživjeli borbu s opakom bolešću.

Naglasila je da se donacije mogu uplatiti putem Keks pay aplikacije ili na humanitarni račun: “Hrvatska liga protiv raka – posebne namjene –  donacija Terry Fox Run”  IBAN: HR 3324020061500071842″. Prikupljen novac će se donirati Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka.

https://www.facebook.com/TFRCroatia/photos/rpp.938961586130829/2978261632200804/?type=3&theater

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. Damir Eljuga prisjetio se prve utrke na Jarunu koja nije bila mnogobrojna. No iz godine u godinu postala je sve prepoznatljivija te je okupljala sve više sudionika i više od 5000 ljudi je aktivno sudjelovalo u utrci.

„Rasli su donacijski novčani iznosi koji su u 19 godina iznosili gotovo 6,7 milijuna kuna. Prikupljenim sredstvima smo pomogli opremanje zagrebačkih bolnica, Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu i Instituta Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka. Zahvaljujući donaciji koja je prikupljena u dvije godine opremili smo Centar za transplantaciju koštane srži u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, kojeg nije bilo u Hrvatskoj. Višegodišnje donacije su Institutu Ruđer Bošković pomogle u otkrivanju mutacija koje su povezane s povećanim naslijeđenim rizikom za rak dojke i rak jajnika“, istaknuo je Eljuga.

Otpravnica poslova Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj Emiliy Nicholson je rekla da je Terry Fox kanadski junak koji je nadahnuo naraštaje diljem svijeta svojom pričom o hrabrosti, odlučnosti i nadi.

„Danas je Terryjev san prerastao u međunarodno nasljeđe pružanja podrške istraživanju raka diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Ove godine utrke u Terryjevo ime se održavaju u više od 50 zemalja svijeta“, istaknula je Nicholson. Dodala je da je Terry Fox utrka u Zagrebu postala hrvatsko-kanadska tradicija te je izrazila ponos što će se ove godine obilježiti 20. obljetnica trke u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Zagreba Milan Banić je rekao da je i on sudjelovao u utrci. “Iako je to njezin glavni cilj, ova utrka nije samo humanitarna. Ona je postala zagrebački zaštitni brand, zagrebački obiteljski đir. Zagrepčani u tisućama taj dan pohode Jarun i može se reći da je to zagrebačka utrka“, izjavio je gradonačelnik Bandić. Pozvao je sve Zagrepčane da 29. rujna dođu na Jarun trčati, hodati ili rolati, ako pak to ne mogu, neka kupe majicu i tako pridonesu humanitarnoj akciji.

Tradicionalno humanitarno, zabavo i sportsko druženje organizira agencija MPG uz suorganizatore Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj, Hrvatska liga protiv raka, agencoja XOXO i hotel Esplanade, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni