Jubilarna Noć muzeja

Jubilarna Noć muzeja

Neprekidan je porast broja posjetitelja programa u Noći muzeja; u devet godina bilo je više od dva milijuna posjetitelja, a prošle godine rekordnih 360.000 na više od 200 odredišta gdje su besplatno bili dostupni kvalitetni i raznovrsni programi

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja, koja će se održati u petak 30. siječnja od 18:00 do 01:00 sati uz slobodan ulaz za sve programe. U manifestaciji će sudjelovati više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno – istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta.

Ove godine s naglasak je na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle

Tema desete Noći muzeja ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um” nastavak je pristupa organizatora Noći muzeja da se podsjećanjem na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti utječe na reafirmiranje mogućnosti razvoja lokalnih zajednica, upravo temeljenim na takvim vrijednostima i razvijanjem takvih programa u kulturno – turističkim itinerarima. Prošlogodišnja tema je bila Ivan Meštrović i razvoj njegovog rodnog kraja, temeljenog upravo na ličnosti ovog velikog umjetnika.

Naglašavajući razvoj i integraciju kulturnih institucija s lokalnom zajednicom, Hrvatsko muzejsko društvo ukazuje na važnost potencijalnog razvoja kulturno – turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova i uključivanja lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja.

Ove godine s naglasak je na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, povezujući Muzej Like u Gospiću i Memorijalni centar ”Nikola Tesla” u Smiljanu s Tehničkim muzejom u Zagrebu.

S obzirom na bogatstvo koje baštinimo u hrvatskim ustanovama s područja znanosti i umjetnosti, a odnosi se i na brojne izume i otkrića, očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje. Neprekidan je porast broja posjetitelja programa u Noći muzeja; u devet godina bilo je više od dva milijuna posjetitelja, a prošle godine rekordnih 360.000 na više od 200 odredišta gdje su besplatno bili dostupni kvalitetni i raznovrsni programi.

Noći muzeja iz godine u godinu podržavaju brojni partneri, sponzori i pokrovitelji.

U manifestaciju se uključuje ZET prijevozom na izvanrednim linijama koje će u prometu biti od 18 sati. Turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji kružnom trasom Trg maršala Tita – Frankopanska – Trg bana Jelačića – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg maršala Tita.

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad, trasom Frankopanska – Mesnička – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Markov trg – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara. Autobus će voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag. Uspinjača će voziti do 2 sata ujutro. Prijevoz turističkim tramvajem, kao i na izvanrednim autobusnim linijama bit će besplatan.

Sve informacije o programima Noći muzeja 2015. dostupne su na stranici www.nocmuzeja.hr. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni