Jozo Kovačević – dobitnik nagrade za životno djelo u obrtništvu

Jozo Kovačević – dobitnik nagrade za životno djelo u obrtništvu

(Foto: OKZ)

Na svečanoj sjednici Obrtničke komore Zagreb, u srijedu, 17. svibnja okupili su se svi obrtnici koji su svojim radom i znanjem obilježili obrtničku struku, a zaslužnima su dodijeljene nagrade i priznanja.

Posebno priznanje za životno djelo ove je godine dodijeljena obrtniku Jozi Kovačeviću, predsjedniku Udruženja Radio taxi koje okuplja najveći broj zagrebačkih taksista-obrtnika. Kovačević je proveo 44 godine u obrtništvo i istaknuo se po zalaganju za prava taksista u gradu te odlazi u mirovinu.

»Radit ćemo i dalje na promicanju obrtništva kao djelatnosti koja pokreće grad, bez koje grad ne živi i bez koje grad ne može. Obrtnici su oduvijek bili i ostat će pokretači razvoja, trendova i očuvanja baštine te oni koji daju veliki doprinos cjelokupnom gospodarstvu«, kazao je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Obrtnička komora Zagreb djeluje već 26 godina okupljajući zagrebačke obrtnike, boreći se za njihove ciljeve i zaštitu njihova dostojanstva i afirmaciju obrtništva kao neizostavnog činitelja hrvatskog gospodarstva.

Iz OKZ-a poručuju da su razvoj Zagreba i razvoj obrta uzajamno povezani. Obrt omogućava zadovoljenje mnogih malih i svakodnevnih potreba, temelji se pretežno na ručnom radu koji se uglavnom obavlja po narudžbi, te popunjava niz tržišnih segmenata i pruža egzistenciju mnogima. Tradicijskih i umjetnički obrti pak jamče opstanak tradicije i očuvanje identiteta te dopunjavaju turističku ponudu unikatnim proizvodima.

Dobitnici nagrada i priznanja

Nagradu za obrtnika branitelja dobio je Marin Suša, a priznanje za najstariji obrt koji već preko 90 godina uspješno posluje dodijeljeno je Simoni Bezuh Radigović i Željku Blaženiću.

Priznanje za obrtnika početnika do 35 godine života dobili su Morana Sedak, Antonio Peteljak, Martina Dubravec, Vedran Cetina i Ivančica Beclin Vručina.

Priznanje za ženu obrtnicu otišlo je Ljiljani Blažic, Marini Kršek, Marti Gjinaj, Danijeli Halužan Glumbić, Vesna Delinić, Maja Šimunec i Brankici Jovanoski.

Nagrada Zlatni krug za značajan doprinos razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva dodijeljena je Udruženju autotaksi prijevoznika Grada Zagreba, Zagrebačkoj filharmoniji, Zlatku Radiloviću, Udruženju obrtnika Velika Gorica i Ivanu Prgometu.

Posebno priznanje za uspješnu suradnju i doprinos dobili su Turistička zajednica Zagrebačke županije, Turistička zajednica Grada Zagreba, Drvodjeljska škola Zagreb, Zicer, Srednja strukovna škola Velika Gorica i Škola za osobne usluge Zagreb.

Za značajne poslovne rezultate u obrtu, očuvanje i unaprjeđenje vještina i znanja deficitarnih, umjetničkih i tradicijskih obrta Zlatnu statuu s pisanim priznanjem dobili su Ivica Zanetti i Zdravko Sohora. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni