Jozić tvrdi da nije u sukobu interesa i najavljuje tužbu protiv Peteka

Jozić tvrdi da nije u sukobu interesa i najavljuje tužbu protiv Peteka

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić najavila je sudski tužbu protiv nezavisnog gradskog zastupnika Renata Peteka zbog, kako je navela, „njegovih učestalih pokušaja diskreditacije, ponižavanja, omalovažavanja” te narušavanja njenog ugleda i časti.

Petek je na konferenciji za novinare u petak istaknuo kako je Grad Zagreb na privatne zaštitarske usluge lani potrošio čak 40 milijuna kuna. Istaknuo je da je tvrtka Bilić-Erić Security, u vlasništvu Matije Jozića, inače supruga pročelnice Jozić od zaštitarskih poslova s Gradom i gradskim poduzećima lani ostvarila prihod veći od 20 milijuna kuna, samo u okviru poslova putem javne nabave. Rekao je da se povećava suradnja Grada Zagreba i odabranih privatnih zaštitarskih tvrtki koje čuvaju gradske objekte, a istodobno se smanjuje opseg posla i zaposlenika Unutarnje čuvarske službe Grada, dok navedena tvrtka ima sve veći udio u zajednici ponuditelja koji već godinama obavljaju te poslove.

No iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Ureda za javnu nabavu u subotu su priopćili kako ne postoji sukob interesa u poslovanju zaštitarske tvrtke Bilić-Erić s Gradom Zagrebom.

Ističe se da zaštitarske usluge nisu u nadležnosti Gradskog ureda za gospodarstvo te da tu ne postoji sukob interesa, a također i da pročelnici gradskih ureda, zavoda i službi nisu čelnici tijela niti članovi stručnog povjerenstva za javnu nabavu niti su na bilo koji način uključeni u postupke javne nabave iz nadležnosti drugih gradskih ureda. Stoga ocjenjuju da postoji sukob interesa u smislu odredbi članka 76. Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16).

„Grad Zagreb nabavlja radove, robe i usluge sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16), te su svi postupci s pripadajućom dokumentacijom dostupni putem Elektroničkog oglasnika javne nabave RH”, navodi se u priopćenju i dodaje kako se „javnim nadmetanjima odabire ekonomski najpovoljnija ponuda”.

„Također na pročelnike gradskih ureda se ne primjenjuje niti odredba o sukobu interesa povezanih osoba iz članka 77. Zakona o javnoj nabavi”, poručuju iz Ureda za javnu nabavu pročelnice Danijele Habijanec.

Osobno se oglasila i prozvana pročelnica Jozić: „Odgovorno tvrdim kako sukoba interesa nema! Vjerujem da su toga svjesni i oni koji me posljednjih dana često prozivaju, pozivajući se na moral dok vrijeđaju, nazivaju pogrdnim imenima, lažu, kleveću, sude i presuđuju bez dokaza i bez suda.

Uvjerena sam kako bi se rado hvalili mišljenjem Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kada bi postojale bilo kakve nepravilnosti, ali nemaju čime jer sukob ne postoji”.

„Napominjem kako resor koji vodim nema nikakve veze sa zaštitarskim uslugama koje je ranije spomenuta tvrtka obavljala i prije stupanja mene na današnju funkciju. Pročelnica sam Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Bavim se poslovima poticanja poduzetništva i turizma, razvojem start-up scene, energetikom i energetskom učinkovitošću, zaštitom okoliša, smanjenjem nezaposlenosti. Svoj posao obavljam profesionalno i odgovorno ne dovodeći ga u nikakve sukobe”, navodi Jozić i zaključuje: „Što se tiče gospodina Renata Peteka i njegovih učestalih pokušaja diskreditacije, ponižavanja, omalovažavanja te narušavanja mojeg ugleda i časti, gospodin Petek imat će priliku govoriti pred sudom”. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni