Jovanka Broz će ipak biti biti pokopana u Kući cvijeća?

Jovanka Broz će ipak biti biti pokopana u Kući cvijeća?

Jovanka Broz, rođenjem Budisavljević, bila je u braku s jugoslavenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom od 1952. do njegove smrti 1980., nakon čega je živjela u Beogradu u gotovo potpunoj izolaciji

Udovica bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ Jovanka Broz preminula je jučer u 11.45 sati u Beogradu u 89. godini, uslijed zastoja u radu srčanog mišića, a bit će najvjerojatnije pokopana u Kući cvijeća, prenosi HRT.

Jovanka Broz preminula je nakon dvomjesečnog liječenja u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije gdje je 23. kolovoza primljena u iznimno teškom stanju i podvrgnuta reanimaciji. O njezinoj teškoj bolesti tad je saznala i javnost, s obzirom na to da je dotad, prema tvrdnjama srodnika, odbijala ići liječniku. „Nisam željela opterećivati ljude svojom bolešću, zato sam šutjela“, rekla je Žarku Jokoviću, autoru feljtona i knjige Moj život, moja istina, životne ispovijesti Jovanke Broz, koja se nekoliko dana prije njezine smrti pojavila u prodaji.

Tek kad je Jovanka Broz dospjela u iznimno teško stanje i smještena na intenzivnu njegu, liječnici su priopćili da boluje od raka kože i od tada su se doslovno borili za njezin život.

Jovanka Broz, rođenjem Budisavljević, bila je u braku s jugoslavenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom od 1952. do njegove smrti 1980., nakon čega je živjela u Beogradu u gotovo potpunoj izolaciji.

Vrijeme pogreba bit će naknadno objavljeno, a vlada Srbije nedavno je odlučila udovoljiti Jovankinoj želji da bude pokopana uz supruga u Kući cvijeća.

Vlada Srbija najavila je da će formirati organizacijski odbor za ispraćaj Jovanke Broz, te da će se tada odrediti mjesto i datum pogreba. „Najvjerojatnije ćemo donijeti odluku da ona bude pokopana u Kući cvijeća, u susjednoj prostoriji pored središnje u kojoj je pokopan njezin suprug, nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito“, rekao je Tanjugu potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, inače jedan od rijetkih dužnosnika koji je posljednjih nekoliko godina bio u izravnim kontaktima s Jovankom Broz.

Živjela u potpunoj izolaciji

Srbijanski premijer Ivica Dačić uputio je brzojav sućuti obitelji Jovanke Broz i istaknuo da njezinom smrću odlazi i jedan od posljednjih najpouzdanijih svjedoka povijesti naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu. „Nažalost, povijesna nepravda prema njoj počela se ispravljati tek pred kraj njezina života. Vlada Republike Srbije smatra da Jovanka Broz treba biti pokopana pored svog supruga Josipa Broza Tita i u tom smislu će donijeti odgovarajuće odluke“, navedeno je u Dačićevu brzojavu.

Sredinom veljače ove godine Jovanka Broz prijavila je pljačku u kući u kojoj je živjela na Dedinju, navodeći da su joj ukradene brojne dragocjenosti. Riječ je o jednoj od dedinjskih vila u koju je smještena nakon što je poslije Titove smrti, usred noći potkraj kolovoza 1980., iseljena iz rezidencije u Užičkoj 15. Prema tvrdnjama koje su naknadno objavili mediji, nije joj bilo dopušteno da ponese mnogo toga – tek ponešto od odjeće, posuđa i sitnica. Prema kasnijim tvrdnjama njezinih odvjetnika, oduzeta joj je kompletna arhiva, adresar, telefonski imenik pa čak i novogodišnje i druge čestitke. Poslije je dobila nešto namještaja, svoju odjeću i dio nakita, ali kako je sama rekla, uglavnom bezvrijedne komade.

U Beogradu je još od 1983. godine u tijeku ostavinska rasprava o ostavštini Josipa Broza Tita, a ured srbijanskog predsjednika početkom veljače suglasio se da bude otvoren trezor u kojem je pohranjena imovina zatečena u rezidenciji nakon Titove smrti. Pouzdan i precizan sadržaj trezora javnosti još nije poznat. U javnosti je i dalje sporno koji dio nasljedstva treba pripasti Titovoj udovici.

Jovanka Broz, rođenjem Ličanka, od Titove smrti 1980. živjela je povučeno, u gotovo potpunoj izolaciji, u beogradskom naselju Dedinje. S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA. (hrt / zg-mag)