Josipović: Zagreb je metropola tolerancije i demokracije

Josipović: Zagreb je metropola tolerancije i demokracije

„Hrvatska i Zagreb s mnogim problemima, od kojih su gospodarski najveći“, ocijenio je Predsjednik i dodao da si nje smijemo dopustiti da potonemo u siromaštvo i beznađe. „Zagreb daje lavovski dio BDP-a, zaslužan je i za velik dio akademskih uspjeha“, dodao je Josipović i zaključio da Zagreb mora biti lokomotiva razvoja Hrvatske.

Boris Jagačić

U povodu Dana grada Zagreba 31. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici danas je održana svečana sjednica Skupštine Grada Zagreba, kojoj je uz mnogobrojne visoke uzvanike gostovao i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. U svojem obraćanju okupljenima ocijenio je kako je Zagreb uspješna metropola te grad tolerancije i demokracije, za što su, prema njegovim riječima, zaslužni i gradonačelnik Milan Bandić, kao i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor te im je na tom čestitao.

Govoreći o Zagrebu kao gradu s dugom poviješću i tradicijom izaslanik predsjednika Sabora Davor Bernardić spomenuo je podatak da je Zagreb nekada imao BDP koji je premašivao prosjek Austrije, Mađarske i Italije. Spomenuo je i neke proizvode na koje Zagreb može biti ponosan – penkalu, Plivin antibiotik Sumamed, Končareve transformatore, a od novijih i električni automobil

Izrazio je želju da Zagreb postane ne bude samo perjanica Hrvatske, već i grad-perjanica u ovom dijelu Europe. „Hrvatska i Zagreb s mnogim problemima, od kojih su gospodarski najveći“, ocijenio je Predsjednik i dodao da si nje smijemo dopustiti da potonemo u siromaštvo i beznađe. „Zagreb daje lavovski dio BDP-a, zaslužan je i za velik dio akademskih uspjeha“, dodao je Josipović i zaključio da Zagreb mora biti lokomotiva razvoja Hrvatske.

Budući da su na sjednici zaslužnim građanima dodijeljene Nagrade Grada Zagreba, kao i Nagrada Zagrepčanka godine, predsjednik je čestitao laueratima zaželjevši im još puno uspjeha, izrazivši nadu da ćemo prevladati krizu i pesimizam. Predsjednik je rekao da Zagreb mora na ovaj dan zahvaliti svim braniteljima koji su se uključili u obranu Republike Hrvatske, ali se za zahvalnošću prisjetiti i antifašista i njihove borbe.

Grad s industrijskom tradicijom

Govoreći kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je da je Hrvatska u dubokoj krizi, a danas plaćamo račun za ono što nismo plaćali zadnjih 20 godina. Bernarrdić kaže da Zagreb nudi više mogućnosti i prilika od ostalih gradova Hrvatske te mora preuzeti i odgovornost da postane predvodnikom hrvatskog oporavka. Ocijenio je da kao jedna od metropola Zagreb može dati još više i bolje od sebe, naročito u kontekstu hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Govoreći o Zagrebu kao gradu s dugom poviješću i tradicijom spomenuo je podatak da je Zagreb nekada imao BDP koji je premašivao prosjek Austrije, Mađarske i Italije. Spomenuo je i neke proizvode na koje Zagreb može biti ponosan – penkalu, Plivin antibiotik Sumamed, Končareve transformatore, a od novijih i električni automobil.

„Još 1956. godine imali smo TV signal u boji, što tada još nije imao ni razvikani RAI, a digitalni televizijski signal uveli smo prije mnogih razvijenijih zemalja“, naveo je. Te prethodne generacije podsjećaju nas da možemo biti bolji, samo znanje je moć, poručio je Bernardić, spomenuvši da u glavnom gradu Hrvatske trenutačno ima 7000 doktora znanosti te znanstvenike i stručnjake na koje se treba osloniti i kojima treba omogućiti da se znanstvenim radom bave i dalje razvijaju u svojoj domovini.

Dan_Zagreba_2014

Solidarnost sa Slavonijom

Gradonačelnik Milan Bandić je, istaknuvši kako Zagreb svoj dan slavi u sjeni potopljene Slavonije, BiH i Srbije, rekao kako treba prebrisati granice kada je u pitanju ljudska nedaća i najavio da će se sva sredstva predviđena za proslavu Dana Zagreba uputiti poplavljenim obiteljima. Zagreb kao centar znanstvene i stručne izvrsnosti nudi liderstvo u regionalnoj suradnji oko projekta trajnog sprječavanja poplava, poručio je.

„U proteklih godinu dana nastavili smo i započeli ostvarivanje brojnih projekata poboljšavanja života svih generacija i raznolikih ljudskih potreba. U gustom nizu građenja, dogradnji, sanacija i popravaka, kojima se popravljaju uvjeti rada i boravka, izdvojio bih tek ono gdje dosljedno unaprjeđujemo uvjete za Zagreb kao središte znanja i kreativnosti“, napomenuo je gradonačelnik. Naglasio je da u unatoč krizi i oskudici u Vrbanima otvorena najmodernija škola i vrtić u Hrvatskoj, rekonstruirane su četiri osnovne i dvije glazbene škole, a završena je i rekonstrukcija Francuskog paviljona, a tu je i obnova zgrade koja će biti središte Muzičke akademije.

„Zagreb se ne razvija izolirano od svoga okružja i od drugih hrvatskih regija. Želimo postati istinsko središte i partner Zagrebačke i drugih hrvatskih regija, te oplemenjivati i poticati njihov razvoj u gospodarskom, turističkom, prometnom i svekolikom drugom smislu“, istaknuo je gradonačelnik.

Kakav ćemo Zagreb ostaviti mladima?

Najavio je reformu Gradske uprave koja bi trebala postati istinski servis građana i poduzetnika, kao i povećanje učinkovitosti gradskih poduzeća.

„Moramo se okrenuti budućnosti i zapitati – kakav ćemo Zagreb ostaviti mladima? Siguran sam da će biti ljepši i napredniji od onoga za koji smo preuzeli odgovornost početkom ovog tisućljeća, zahvaljujući i uglednicima koji su u znanosti, umjetnosti, kulturi, sportu i gospodarstvu unapređivali naš Zagreb. Dame i gospodo, za takvu ocjenu zaslužni ste i vi, naši sugrađani kojima tradicionalno dodjeljujemo priznanje Grada Zagreba“, rekao je gradonačelnik Bandić.

Dobitnicima javnih priznanja Grada Zagreba rekao je kako im čestita od srca jer su temeljni kriteriji po kojem su ih zaslužili – kriteriji znanja, kompetencije, izvrsnosti i uspješnosti.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je Dan Zagreba prigoda za podsjećanje na prebogatu kulturnu, znanstvenu ali i gospodarsku i sportsku povijest, te da su njegova najveća vrijednost ljudi. Podsjetio je na solidarnost koju su Zagrepčani pokazali u Domovinskom ratu zbrinjavajući izbjeglice. „ Zagreb ne zaboravlja ni sada svoje Slavonce“, poručio je podsjetivši da je i sada iz Zagreba otišlo više od 30 kamiona pomoći za potrebe ljudi koji su u poplavi ostali bez domova i osnovnih sredstava za život te najavio da će i dalje biti uz njih u dugotrajnoj obnovi koja slijedi.

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni