Josipović u službenom posjetu Velike Britanije i Sjeverne Irske

Josipović u službenom posjetu Velike Britanije i Sjeverne Irske

Tijekom službenog posjeta predsjednika Josipovića primit će kraljica Elizabeta II, a imat će razgovore i s premijerom Davidom Cameronom i s predsjednicom Doma Lordova britanskog parlamenta barunicom Frances D’Souza

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sa suprugom boravi u trodnevnom službenom posjetu Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske od 22. do 24 svibnja ove godine, samo tri dana nakon što je britanska kraljica potpisala ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s Europskom unijom, a britanska ga vlada deponirala u Rimu, gdje se slijedom Rimskog ugovora čuvaju takvi dokumenti. To je ujedno najsnažnija poruka prijateljstva i partnerstva koju britanska vlada daje Hrvatskoj kao novoj, najmlađoj članici Europske unije.

Tijekom službenog posjeta predsjednika Josipovića primit će kraljica Elizabeta II, a imat će razgovore i s premijerom Davidom Cameronom i s predsjednicom Doma Lordova britanskog parlamenta barunicom Frances D’Souza, priopćeno je iz Ureda predsjednik RH.

Predsjednik Josipović imat će zasebne razgovore s ministrom gospodarstva, inovacija i kvalifikacija Vincentom Cableom, ministrom pravosuđa Chrisom Graylingom, te zapovjednikom Obrambenog stožera generalom Davidom Richardsom. U Ministarstvu vanjskih poslova, ministar za Europu David Lidington priredit će prijem u čast hrvatskog predsjednika.

U petak, 24.svibnja, predsjednik Josipović održat će predavanje na Oxfordskom sveučilištu na temu „Hrvatska vanjska politika: EU i jugoistočna Europa“.

Za razliku od nekih sjevernih zemalja EU-a, Velika Britanija uvest će ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika nakon priključenja Uniji uz obrazloženje da nastavlja podupirati britansku ekonomiju privlačenjem najboljih i najsposobnijih radnika iz cijeloga svijeta, vodeći računa da se pritom ne naruše prava onih koji već žive u Britaniji. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni