Josipović primio predstavnike udruga dijabetičara

Trenutno u svijetu od dijabetesa boluje 250 milijuna ljudi, dok u Hrvatskoj ima više 300 tisuća oboljelih

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jučer je, povodom obilježavanja Svjetskog dana dijebetesa, primio predstavnike Koordinacije klubova i udruga dijabetičara Zagrebačke županije i Udrugu dijabetičara Zaprešic. Ovim susretom u predsjedničkim dvorima predstavnici Koordinacije klubova i udruga žele ukazati na značaj osvješćivanja javnosti o važnosti prevencije šećerne bolesti i adekvatnoj skrbi prema oboljelima. Koordinaciju klubova i udruga je predvodila predsjednica Udruge dijabetičara Zaprešić – Sandra Bršec Rolih.

Foto: Boris Jagačić

Tijekom susreta, naglašena je važnost dobre suradnje udruga i klubova dijabetičara i sa zdravstvenim institucijama. Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. studenoga još od 1991. godine. Ujedinjeni narodi su 2007. taj dan proglasili i Svjetskim danom UN, upravo da bi se naglasila važnost i ozbiljnost dijabetesa u svijetu. Predsjednica Udruge dijabetičara Zaprešić ukazala je na podatak da trenutno u svijetu od dijabetesa boluje 250 milijuna ljudi, dok u Hrvatskoj ima više 300 tisuća oboljelih. Dijabetes postaje globalna epidemija sa svim teškim zdravstvenim posljedicama, a procjenjuje se da će u slijedećih 20 godina broj oboljelih porasti na 380 milijuna, ukazala je Bršec Rolih.

Napomenula je kako zbog toga treba posvetiti više pažnje prevenciji šećerne bolesti, a za prevenciju je potrebna edukacija. Naglasak mora biti na djecu i mlade koje treba podučavati pravilnoj prehrani, omogućiti im i stvoriti naviku redovite tjelovježbe, a edukacija je potrebna i oboljelima od šećerne bolesti jer je od iznimne važnosti kvalitetna kontrola šećera u krvi i adekvatna zdravstvena skrb.

Na sastanku je ukazano i na činjenicu da u Zagrebačkoj županiji ima premali broj klubova dijabetičara koji pridonose boljoj educiranosti oboljelih.

Predsjednik Josipović je najavio da će nagodinu sudjelovati u Slatkom maratonu, manifestaciji koja se na Svjetski dan dijabetesa održava u Jastrebarskom, a sastoji se od sat vremena brzog hodanja. Ovim se maratonom želi ukazati na važnost fizičke aktivnosti kod oboljelih.

U sastanku su sudjelovali još i Velimir Mirt – predsjednik Dijabetičkog društva Jastrebarsko,  prof. dr. Izet Aganović –  istaknuti stručnjak za dijabetes i  Stanko Perjan – pomoćnik ravnatelja Zavoda za dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

(Boris Jagačić)

Predsjednik Josiović s koordinacijom udruga (Foto: Boris Jagačić)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni