Josipović jedva pobijedio u prvom krugu, Sinčić iznenađenje izbora

Josipović jedva pobijedio u prvom krugu, Sinčić iznenađenje izbora

Ivo Josipović: „Ne smijemo dozvoliti da oni koji su do jučer krali u Hrvatskoj danas predstavljaju poštenje“ / Kolinda Grabar Kitarović najavila „zaokret i vlast koja će nas voditi naprijed, a ne u propast“

Glavna vijest dana je gotovo izjednačen broj birača koji su glasali za aktualnog predsjednika Ivu Josipovića i HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović te relativno velik broj pristaša za dosad nepoznatog Ivana Sinčića.

Trenutno je obrađeno 99,98 posto biračkih mjesta, na temelju kojih je Josipović osvojio 38,46 posto, Grabar Kitarović 37,22, Ivan Sinčić 16,42, te Milan Kujundžić 6,30 posto birača. Potpuni rezultati trebali bi biti objavljeni tijekom dana.

Izašlo je 47,13 posto birača, odnosno njih 1 787 722, što je manje u odnosu na prošle predsjedničke izbore, no ipak zadovoljavajući broj s obzirom na nepovoljne vremenske prilike. Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin već je u nedjelju navečer potvrdio da nas čeka drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati 11. siječnja.

Sinčić je izjavio kako neće podržati nijednog kandidata koji odlazi u drugi krug jer oni ne mogu promijeniti Hrvatsku

U stožerima kandidata atmosfera se mijenjala ovisno o osvojenom broju glasova. Iako je pobjednik prvog kruga, Josipović sigurno nije zadovoljan s dobivenom potporom. U Novinarskom domu, u kojemu je organiziran domjenak i tijekom prethodnih predsjedničkih izbora, izjavio je kako „ne smijemo dozvoliti da oni koji su do jučer krali u Hrvatskoj danas predstavljaju poštenje“. Najavio je da će u preostala dva tjedna objasniti građanima da je njegov program najbolji. Podržao ga je i premijer Zoran Milanović koji je upozorio građane da je HDZ „zločinačka organizacija“ kojoj se smije dopustiti ponovni dolazak na vlast.

Tamburaši, slavlje i uvjerenost da Hrvatska ima buduću predsjednicu bila je prisutna u stožeru HDZ-a. Njihovi pristaše složili su se kako su građani pokazali da više ne žele ovu „najgoru vladu u povijesti“ te da su spremni za promjene. Upravo je to i Kolinda Grabar Kitarović najavila u svom govoru – „zaokret i vlast koja će nas voditi naprijed, a ne u propast“. Dodala je kako će vratiti zajedništvo iz devedesetih i spriječiti odlazak mladih, te vratiti dostojanstven život u Hrvatsku.

Oduševljenje je vladalo i među pristašama Ivana Sinčića koji je osvojio gotovo 300 tisuća glasova. On i Živi zid nastavljaju gdje su stali i očekuju mandat u Saboru nakon parlamentarnih izbora iduće godine. Sinčić je izjavio kako neće podržati nijednog kandidata koji odlazi u drugi krug jer oni ne mogu promijeniti Hrvatsku.

Gubitnik izbora je Milan Kujundžić s osvojenih 6,3 posto potpore. Neraspoloženje, ali i gnjev zbog navodno neregularnih izbora i manipuliranjem glasova, vladao je u njegovom stožeru. Kujundžić je izjavio kako je potrebna promjena, te će podržati Kolindu Grabar Kitarović u drugom krugu. Ne smatra da je bio agresivan tijekom kampanje, te je rekao da su puno toga naučili i da će imati vremena ispraviti pogreške koje su se događale tijekom kampanje.

Izborna večer je bila puna iznenađenja nakon održanog prvog kruga. Ovi izbori pokazali su da se HDZ vraća na političku scenu i to nakon samo tri godine kad su imali najmanju potporu u povijesti. Isto tako, građani su očito željni nekog novog, bez prethodnih političkih sklonosti što pokazuje velik broj birača Ivana Sinčića. Pred nama je drugi krug predsjedničkih izbora, ali i važniji parlamentarni izbori. Politička situacija je trenutno nepredvidljiva, a vremena je sve manje za dvije najveće stranke. Istovremeno, gospodarska, ekonomska i socijalna slika Hrvatske sve je lošija, bez naznake promjena.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni