Josip Trostmann primio “Nagradu Dubrovnika za životno djelo”

Josip Trostmann primio “Nagradu Dubrovnika za životno djelo”

Jedan od malobrojne skupine najistaknutijih suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, akademski slikar Josip Trostmann, autor iznimno kompleksnog opusa dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo.

Njegovo impresivno djelo s nizom ciklusa i brojnim uljima na platnu, karakterističnog izrazitog kolorizma utemeljeno je i izraslo na motivima Mediterana, juga Hrvatske. Maestralno je uronjeno u volumen svjetla, u život koji kontinuirano teče na ovim prostorima, unatoč nevoljama i prijeporima, ali i radostima, u prirodnom okolišu, doista, neopisive, trajne ljepote.

Trostmann ustrajno i uz obilje ljubavi strastveno slika motive koji ispunjavaju prostor grada i njegove okoline. Od uzvisujućih brda i mora, preko otoka, diskretno ukazujući na ključne elemente zajedničkog i prepletenog egzistiranja i prirode i arhitekture, čovjeka i burne povijesti.

Na Trostmannovim uljima prepoznajemo mnoge motive. Duboko i iskreno doživljene segmente juga, blještave bukete boja, smireno dostojanstvo zidina, koje se su ipak oduprle svemu i svačemu, u bliskom kontaktu s valovima, s morem. Ili zastajemo pred hladom skrivenih vrtova negdje u gradu, u potpunosti prekrivene tišinom, tek pokoja ptica zaleprša ili motrimo uzdižuće raslinje ili cvijet mistične privlačnosti.

Atmosfera na Trostmannovim slikama je odmjerena, profinjena, prevladava utiha, sve ,rekli bi, miruje, dok boje bujaju, posve rascvjetale i nezaustavljive.

Josip Trostmann je desetljećima vrijedno i naporno radio, slikao i stvarao osebujan opus u modernom hrvatskom slikarstvu, ostavljajući duboki trag, odan do kraja svom specifičnom izrazu i motivima koji ga okružuju u životu, gradu i jugu Hrvatske.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni