Josip Perković predan njemačkoj policiji

Josip Perković predan njemačkoj policiji

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je njegova pozicija u slučaju Perković jasna te da treba poštovati odluke sudske vlasti

Josip Perković poletio je u 13.53 sati zrakoplovom Lufthanse za Njemačku kojoj ga je Hrvatska predala temeljem europskog uhidbenog naloga zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, prenosi HRT. S Perkovićem u zrakoplovu su i pripadnici njemačke policije koji su jučer stigli u Hrvatsku. U Njemačkoj će Perkovićevu obranu preuzeti odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann iz Münchena. Perkovićev hrvatski odvjetnik Anto Nobilo zakazao je pak konferenciju za novinare u 15 sati u svojem odvjetničkom uredu.

Istodobno, Ustavni sud donio je odluku kojom se ustavna tužba, koju je Perković podnio zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom, odbija. Odluku je Ustavni sud donio jednoglasno uz izuzeće suca Davora Krapca, priopćeno je iz Ustavnog suda. Nema više ni formalnih prepreka za njegovo izručenje.

„Sudske odluke treba poštovati“

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je njegova pozicija u slučaju Perković jasna te da treba poštovati odluke sudske vlasti. „U Hrvatskoj postoji trodioba vlasti, pravosudna vlast i Ustavni sud, koji je posebna vrsta sudske vlasti, i njihove odluke treba poštivati, te tu nemam što dodati“, rekao je predsjednik. Izručenje Perkovića zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks je protumačio kao „pad svih SDP-ovih teorija i prigovora HDZ-u“. „Sve teorije i prigovori koji su se upućivali HDZ-u i meni, a koji su bili vezani za Zakon o pravosudnoj suradnji i promjenu Ustava, gdje su Zoran Milanović i SDP ironizirali i vrijeđali, sada su pale, obile su im se o glavu!“, izjavio je Šeks novinarima u Saboru.

Ivo Jelušić, zastupnik SDP-a, kazao je da se „oduvijek zalagao i govorio da je slučaj Perković stvar hrvatskog sudstva. Kako ono odluči, tako će biti i tu nema što reći. Sudovi su ti koji presuđuju i odlučuju što će biti. Je li to što sudovi naprave uvijek i dobro, to je druga stvar“, kazao je Jelušić. Dodao je kako osobno misli da su odluke sudova podložne javnom propitivanju kao i rad svih drugih na javnim poslovima. Zastupnik HNS-a Milorad Batinić ističe da slučaj Perković nije posebno plijenio njegovu pažnju. „Hrvatskim zakonima preuzeli smo određenu regulativu EU i smatram da moramo poštivati zakon“, zaključio je. (hrt /zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni