Josip Glasnović olimpijski pobjednik u trapu

Josip Glasnović olimpijski pobjednik u trapu

Prva zlatna medalja za Hrvatsku na ovogodišnjim Olimpijskim igrama

Hrvatski strijelac Josip Glasnović  osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u trapu u Rio de Janeiru i tako Hrvatskoj donio prvu medalju na Olimpijskim igrama u Riju.

Sjajni Glasnović je nakon dodatnog raspucavanja u finalu bio uspješniji od svjetskog rekordera, Talijana Giovannija Pelliela sa 17-16.

Nakon 15 zadanih meta u finalu oba strijelca su imala po 13 pogodaka, pa se krenulo u dodatno raspucavanje gdje je čito bio strpljiviji Glasnović. Iako je bio u nezavidnom položaju, jer je pucao kao drugi, te je znao da mu promašaj odnosi zlato, Glasnović je u prve tri serije odgovorio na pogotke Pelliela, a kada je iskusni Talijan u četvrtoj seriji promašio, Glasnović je iskoristio priliku i pogodio najveći uspjeh u karijeri.

Ovime je Glasnović “naslijedio” drugog hrvatskog reprezentativca Giovannija Cernogoraza, koji je prije četiri godine u Londonu bio zlatni u ovoj disciplini. Cernogoraz je tada do zlata stigao također u raspucavanju i to protiv još jednog Talijana, Massima Fabbrizija. Cernogoraz je u Riju završio kao deveti sa 116 pogodaka u kvalifikacijama.

31-godišnji Josip Glasnović je po drugi put u karijeri nastupio na Olimpijskim igrama. Prije osam godina bio je peti na Igrama u Pekingu, dok je njegov brat Antun Glasnović prije četiri godine u Londonu ušao u polufinale zajedno s Cernogorazom.

Za Pelliela je ovo treće olimpijsko srebro, nakon Atene 2004. i Pekinga 2008., dok je u Sydneyu 2000. bio brončani. Brončanu medalju osvojio je Britanac Edward Ling koji je bio bolji od Čeha Davida Kosteleckog sa 13-9.

Sada već bivši olimpijski pobjednik u trapu Giovanni Cernogoraz, koji je u kvalifikacijama zauzeo deveto mjesto sa 116 pogodaka, dva manje od potrebnog za finale, bio je odličan u ponedjeljak, ukupno je imao 49 od 50 pogodaka, ali ga je plasmana u završnicu stajao loš nastup u nedjelju kada je imao čak osam promašaja u tri serije.

“Koštala me ta druga serija u kojoj sam promašio četiri puta. U prvoj seriji nije bilo vjetra, ali je onda jako zapuhalo u drugoj, meni to jako smeta. Nisam čak imao nervozu niti pritisak zbog obrane zlata, a drago mi je što sam danas ipak pucao odlično i pokazao da nisam slučajno postao olimpijski prvak”, kazao je Cernogoraz, koji je mogao postati tek drugi natjecatelj u povijesti trapa s obranjenim olimpijskim naslovom.

REZULTATI

FINALE:

Josip Glasnović (Hrv) – Giovanni Pellielo (Ita) 17-16

ZA 3. MJESTO:

Edward Ling (VB) – David Kostelecky (Češ) 13-9

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni