Josip Butković: “Dvorišta”

Josip Butković: “Dvorišta”

U posljednjem ciklusu Josipa Butkovića prirodni je svijet ravnopravni su-kreator. Stoljećima razvijana tehnologija izvedbe grafičkog otiska sredstvo je bilježenja njegove tajanstvenosti, nepredvidljivosti i neuhvatljivosti…

U Galeriji Prsten u sklopu zgrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika, na Trgu žrtava fašizma bb, 9. ožujka se otvara izložba »Dvorišta«, autora Josipa Butkovića. Izložba će biti otvorena u 19 sati, a trajat će do 9. travnja.

…Ovim je ciklusom Josip Butković izveo specifičan i dragocjen doprinos problematici složenog odnosa kulture kao bitno ljudske aktivnosti i prirode shvaćene kao cjelokupnost svega što nas okružuje, a nije djelo ljudskih ruku. Svoju umjetničku, ali i neraskidivo s njom civilizacijsku paradigmu, koncipirao je u periodu u kojem se naša civilizacija u sklopu pozitivnog pristupa rješavanja nagomilanih ekoloških problema od antropocentričnog pogleda na svijet postupno okreće svjetonazorima koji s različitih aspekata predmnijevaju jednakovrijednost živih bića kao što su zoocentrizam, biocentrizam ili ekocentrizam. Svima im je zajedničko da pitanje vrijednosti i principe etičnosti proširuju i na svijet oko ljudske vrste, bilo da je riječ o životinjama, svemu živom ili ekološkoj održivosti, stremeći prema eko-humanističkom pristupu stvarnosti kao jedinom modusu održivosti života na zemlji. U posljednjem ciklusu Josipa Butkovića prirodni je svijet ravnopravni su-kreator. Stoljećima razvijana tehnologija izvedbe grafičkog otiska sredstvo je bilježenja njegove tajanstvenosti, nepredvidljivosti i neuhvatljivosti. Nove stranice ljudskog razumijevanja svijeta koji nas okružuje ispisane su u visokom tisku, a Josip Butković, stavom koji izabranu umjetničku disciplinu oblikuje i tretira po višem svjetonazorskom principu, iskazuje se kao punokrvni predstavnik postkonceptualne umjetnosti koja spoznajne i etičke aspekte prakse smatra bitnim, ako ne i presudnim čimbenicima rada u estetskoj domeni.

(Iz predgovora Branka Franceschia)

 O umjetniku:

Josip Butković rođen je u Rijeci 1950. godine. Diplomirao na Akademiji za likovne umjetnosti u Novom Sadu 1980. godine. Postdiplomski studij grafike završio na Fakultetu za likovne umjetnosti u Beogradu 1983. godine. Od 2004. godine radi u svojstvu vanjskog suradnika na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Mentor-profesor na poslijediplomskom studiju na Akademiji za likovne umjetnosti u Ljubljani. Redovni je profesor grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te predstojnik Katedre za grafiku od 2006. do 2008. godine. Od 2013. godine je dekan Akademije primijenjenih umjetnosti. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Izložba se može razgledati od srijede do petka od 11 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni