Još uvijek se traga za 1869 osoba nestalih u Domovinskom ratu

Još uvijek se traga za 1869 osoba nestalih u Domovinskom ratu

(Foto: Vlada RH)

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir je izrazila želju da se prestane s politizacijom nestalih osoba te da političke stranke postignu konsenzus oko tog pitanja

Ivana Vranješ

U Kongresnoj dvorani „Globus“ na Zagrebačkom velesajmu u nedjelju je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba koji je od ove godine u Hrvatskoj i spomendan. Tom prigodom održana je izložba o ratnim stradanjima u Domovinskom ratu i konferencija pod nazivom „Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“.

Obilježavanje je organizirao Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u suradnji s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. U prigodnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da se Hrvatska s dubokim pijetetom prisjeća svih nestalih u Domovinskom ratu.

„Uz provedbu politike zaštite dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata te normativno uređenje prava civilnih stradalnika Vlada intenzivno radi na pronalasku nestalih. Unaprjeđujemo model otkrivanja njihovih sudbina“, izjavio je Plenković. Dodao je kako još uvijek sa Srbijom nema stvarnog napretka u rješavanju pitanja nestalih osoba, ali da će hrvatska vlada na tome inzistirati.

Omogućiti pristup vojnim arhivima

„Cilj je omogućiti pristup vojnim arhivima, prikupiti podatke od osoba koje raspolažu spoznajama o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama koje se nalaze na teritoriju Srbije“, rekao je Plenković. Zahvalio je članovima obitelji nestalih koji su 2019. godine sudjelovali u donošenju Zakona o nestalim osobama u Domovinskom ratu kojim se je jasno opredijelilo za to da je država nadležna za rješavanje slučajeva svih nestalih državljana.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izrazio je uvjerenje da će se zajedničkim naporima na svim razinama doći do istine o sudbini svih nestalih u Domovinskom ratu. Naglasio je kako je Hrvatska pobjednik u Domovinskom ratu. „Pod šatorom pobjednika nema mjesta za mržnju. Oprostiti trebamo, ali zaboraviti ne smijemo i nećemo“, poručio je Bandić.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir je podsjetila da se još uvijek traga za 1869 osoba nestalih u Domovinskom ratu. U ime obitelji nestalih osoba izrazila je želju da se prestane s politizacijom nestalih osoba te da političke stranke postignu konsenzus oko tog pitanja. Alvir je poručila hrvatskim institucijama i državi da izvrše pritisak na Srbiju kako bi se pomoglo obiteljima da pronađu svoje najmilije, a Srbiji je poručila da otvori vojne arhive, gdje su informacije o nestalima.

Vesna Krivošić iz Hrvatskog crvenog križa podsjetila je da su brojni članovi obitelji početkom Domovinskog rata od Hrvatskog crvenog križa tražili informacije o svojim najmilijima, a i danas se najveći broj otvorenih zahtjeva za traženje u njegovim evidencijama odnosi na traženje osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. Naglasila je da pitanje nestalih osoba nije problem samo njihovih obitelji, nego problem koji opterećuje društvo u cjelini. „Obveza je cijelog društva pružiti pomoć obiteljima nestalih kako bi znali da u svojoj potrazi nisu sami i zaboravljeni“, istaknula je Krivošić.

Svog supruga traži već 29 godina

Već 29 godina svog supruga traži Vukovarka Dragica Štefanovski. “Suprug je radio u glavnom štabu u školi Vladimir Nazor. Po noći su ga maskirani ljudi odveli u logor Velepromet. Prema nekim informacijama, prebačen je u Negoslavce, ali ne znam je li tamo ubijen“, ispričala je za ZG-magazin Štefanovski. Dodala je kako je očajna, jer ne zna ništa o njegovoj sudbini, ali je ipak vjera spašava.

„Na blagdan Svih svetih svake godine odem na grob njegovih roditelja. Na spomenik sam dala ugravirati svoje i njegovo ime. Nadam se da ću naći njegove posmrtne ostatke koje ću sahraniti u taj grob”, rekla je Štefanovski.

Za vrijeme Domovinskog rata oca je izgubila Vukovarka Veronika Soldo.“Kada sam izgubila oca imala sam nepune tri godine. Bio je hrvatski policajac te je iz vukovarske bolnice odveden na Ovčaru, gdje je ubijen. Za njegovu sudbinu nije se znalo do 2001. godine kada su identificirani njegovi posmrtni ostaci, koji su dostojno sahranjen.“, rekla je mlada Vukovarka. Dodala je kako se kao mala suočila i s gubitkom majke koja je zbog bolesti umrla početkom 1991. godine.

„Bilo mi je izuzetno teško odrastati bez oba roditelja. Odgajali su me djed i baka, očevi roditelji s kojima sam bila u progonstvu u Novom Vinodolskom. No, pronalaskom očevih posmrtnih ostataka, našla sam svoj mir. Postoji mjesto gdje mogu za njega zapaliti svijeću, dok mnogi za svoj najmilije to još uvijek ne mogu, ali se iskreno nadam da će moći ako se riješi pitanje nestalih osoba“, istaknula je Veronika.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni