Još se zbrajaju ogromne štete nedjeljnih potresa

Još se zbrajaju ogromne štete nedjeljnih potresa

Gradonačelnik će danas proglasiti proglasiti elementarnu nepogodu za Zagreb

(Foto: OSRH)

Na području grada Zagreba u tijeku je normalizacija stanja, ali još se zbrajaju ogromne materijalne štete koje je prouzročio najsnažniji potres koji je u zadnjih 140 godina pogodio hrvatsku prijestolnicu i okolicu. Podsjetimo, 22. ožujka u 6.24 sati se prema podacima Seizmološke službe dogodio potres magnitude 5,5 po Richteru. U 7.24 sati uslijedio je još jedan snažni potres magnitude 4,8 stupnja po Richteru, a do nešto iza 10.11 sati zabilježeno je čak desetak potresa, dok su se podrhtavanja tla nastavila do u noć.

Izvor: www.pmf.unizg.hr/geof/seizmoloska_sluzba

U potresu je bilo i ozlijeđenih osoba, a najteže je bilo u samom središtu Zagreba. Josip Atalić sa Zavoda za tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu je za HRT izjavio kako se radi brza procjena uporabljivosti zgrada, prijave građana stalno pristižu, a dosad ih ima oko 5000. Osim stambenih objekata oštećene su bolnice, crkve i dr. ustanove, među kojima i zgrada Hrvatskog sabora i Vlade. Među njima su mnoga prepoznatljiva arhitekturna zdanja, od katedrale kojoj se odlomio južni toranj, preko mirogojskih arkada (još jedno djelo Hermanna Bollea), Pravnog fakulteta, Muzeja za umjetnost i obrt… Stradali su i automobili, a bilo je prekida u dovodu struje, telefonskim i internetskim vezama te nekoliko požara. Situaciju dodatno otežava i širenje koronavirusa.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će danas proglasiti elementarnu nepogodu za Grad Zagreb, kako bi se mogao formirati fond i početi sanirati šteta od potresa.

Ravnatelj Civilne zaštie Damir Trut je rekao da je jučer 150 statičara pregledalo više od 600 objekata. Procijenjeno je da je velika većina ipak lakše oštećena i da se u njima se može nastaviti živjeti. Preporučio je izbjegavanje potresom pogođenih ulica te najavio da će bespilotne letjelice danas snimati krovove.

Pozivaju se ponajprije oni koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu liniju Grada kako bi se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku.

Stanovnici čiji su domovi stradali u jučerašnjim potresima mogu dobiti smještaj u Studentskom dom Cvjetno naselje koji ima na raspolaganju ukupno 1700 kreveta.

U Studentskom domu Cvjetnom naselju je prenoćilo 59 građana koji se nisu mogli vratiti u svoje domove, a jučer je u samo četiri sata podignuto i šatorsko naselje na Trgu Franje Tuđmana. Podijeljeni su obroci po Donjem gradu, građevinske tvrtke su raščišćavale koridore, komunalno – prometno redarstvo je odradilo označavanje zgrada u suradnji s PU zagrebačkom.

Zagrebački ured za upravljanje u hitnim situacijama kao i sve službe i volonteri Civilne zaštite su radili cijelu noć. Zaprimljeno je oko 5000 prijava za brzu procjenu šteta, priopćeno je iz Ureda.

Postrojbe opće namjene civilne zaštite su pomogle u evakuaciji i raščišćavanju bolnica. U suradnji s Gradskim društvom crvenog križa Zagreb radio se transport nepokretnih osoba iz zgrada kojima je bitno narušena statika.

Iza 13 sati Grad je za sugrađane koji se ne mogu vratiti u svoje domove organizirao besplatne obroke na Zrinjevcu, Mažuranićevom trgu i na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8802 i 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

Fotografije oštećene zgrade, zajedno s adresom građani mogu poslati na uhs@zagreb.hr.

Prijava šteta može se obaviti i putem aplikacije Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izradio aplikaciju „Prijava za pregled građevina nakon potresa“. Građane mogu na poveznici https://arcg.is/1vafny0 popuniti aplikaciju što će nadležnima pomoći i ubrzati procjenu štete.

Telefoni hitnih intervencija

Svi koji nakon potresa sumnjaju u ispravnost plinskih instalacija mogu se javiti na besplatni broj 0800 400 400.

U slučaju poteškoća s opskrbom vodom, građani se mogu javiti na broj 01/616-39-99.

Građani također mogu nazvati broj za Hitne intervencije 01 6585 147.

Kroz besplatne brojeve 0800 8802 i 0800 8805 osigurana je i sva druga potrebna asistencija našim sugrađanima koji su pretrpjeli potresom uzrokovane štete.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni