Još jedan veliki uspjeh naših mladih matematičara

Još jedan veliki uspjeh naših mladih matematičara

U austrijskom gradu Vöcklabrucku završena je deseta po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada koja je trajala od 22. do 28. kolovoza.

Hrvatsku su predstavljali Luka Banović (2.razred) i Ivan Sinčić (2.razred) iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Petar Nizić-Nikolac (2. razred) i Tadej Petar Tukara (2.razred) iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak (3.razred) iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu te Patrik Papac (3. razred) iz Gimnazije Dubrovnik u Dubrovniku. Voditelji ekipe bili su Stipe Vidak i Petar Bakić.

Naši učenici osvojili su na pojedinačnom dijelu natjecanja dvije zlatne (Patrik Papac i Petar Nizić-Nikolac), jednu srebrnu (Lukas Novak) i tri brončane medalje (Tadej Petar Tukara, Luka Banović, Ivan Sinčić). Iako je ovoliko dobre rezultate teško nadmašiti, hrvatska ekipa u tome je uspjela na ekipnom natjecanju, gdje su osvojili prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova!

Obranivši time prošlogodišnji naslov, hrvatska ekipa je na najbolji mogući način završila sezonu punu izazovnih natjecanja i napornog rada na pripremama.

Na natjecanju učenici provedu dva dana po pet sati rješavajući zahtjevne zadatke iz raznih područja matematike, jedan dan pojedinačno, a drugi dan cijela ekipa zajedno.

Prva Srednjoeuropska matematička olimpijada održana je 2007. u Austriji i od tada se održava svake godine krajem kolovoza ili početkom rujna. Na njoj sudjeluju učenici iz deset zemalja: Austrije, Češke, Hrvatske, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske.

Sljedeće godine, 11. Srednjoeuropska matematička olimpijada održat će se u Litvi.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni