Još jedan u nizu prosvjeda protiv izmjena GUP-a

Još jedan u nizu prosvjeda protiv izmjena GUP-a

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine koja će biti održana u četvrtak, 65. veljače našao se i Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba. To je ujedno i povod da udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te inicijativa Zagreb te zove pripreme novi prosvjed protiv gradonačelnika Milana Bandića koji izmjenama GUP-a želi progurati projekt „Zagrebački Manhattan”. Prosvjed je zakazan za četvrtak, 6. veljače, s početkom u 8 sati ispred zgrade Gradske skupštine (Ćirilometodska 5).

Organizatori poručuju da nastavljaju dalje nakon subotnjeg prosvjeda na Trgu bana Jelačića na kojem se okupilo više od 20.000 ljudi i poručilo Bandiću „dosta je!”

Organizatori ističu da izmjene GUP-a, osim prenamjene zemljišta za „Bandićev Manhattan”, idu ka povećanju izgradnje u Donjogradskim blokovima i privlačenju dodatnog prometa u gradsko središte. „U isto vrijeme, ne odgovara na ikakva goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zona za izgradnju javnih stanova, niti ima bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika”, stoji u dopisu Zelene akcije.

Aktivisti najavljuju da će od gradskih zastupnika koji ulaze u Skupštinu glasno zatražiti da glasaju protiv Bandićeva GUP-a.

„Znamo da ovaj termin nije pogodan za većinu građana i građanki, ali želimo biti na licu mjesta baš kada zastupnici i zastupnice ulaze u zgradu pa pozivamo sve koji mogu da nam se pridruže”, navode u Zelenoj akciji.

Prosvjedni skup završava nešto iza 9 sati, kada će započeti sjednica.

Prosvjednici su pozvani da dođu s kreativnim transparentima, ali bez ksenofobnih i seksističkih natpisa i bez poruka koje pozivaju na nasilje. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni