Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve holokausta

Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve holokausta

Jom Hašoa je Dan sjećanja na žrtve holokausta, a zadnjih se godina održavaju komemoracije na židovskim grobljima diljem Hrvatske. Ove godine Jom Hašoa pada na 5. svibnja i tradicionalno će biti obilježen u cijelome svijetu.

Dan sjećanja i junaštva – Jom Hašoa vehagvura, obilježava se kao spomen na stradanje židovskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata te junaštva iskazanog pobunom u židovskom getu u Varšavi koji je započeo toga dana (27. dana mjeseca nisana po židovskom kalendaru).

Obilježavanje Jom Hašoa uvedeno je početkom 1950-ih. Prvi prijedlog je bio da se održava 14. nisana na godišnjicu ustanka u Varšavskom getu (19. travnja 1943.), ali budući da je to dan neposredno prije blagdana Pesaha, obilježavanje je pomaknuto na 27. nisana, što je osam dana prije Jom Ha’acmauta – Dana neovisnosti Države Izrael.  Većina židovskih zajednica održava svečanu ceremoniju na ovaj dan, no ne postoji institucionalizirani ritual koji su prihvatili svi Židovi. Obično se tada pale memorijalne svijeće i recitira Kadiš, molitva za preminule.

Židovi u dijaspori koji obilježavaju Jom Hašoa, čine to u sinagogama kao i u široj židovskoj zajednici. Komemoracije imaju raspon od sinagognih službi do komunalnih bdijenja i edukativnih programa. Mnogo jomhašoanskih programa sadrži govor osobe koja je preživjela holokaust ili njezinog izravnog potomka, recitate prigodnih psalama, pjesama i čitanja ili gledanje filma s temom holokausta. Neke zajednice odaberu isticanje dubine gubitka koji su Židovi iskusili u holokaustu tako što čitaju imena žrtava holokausta jedno za drugim— dramatizirajući nedokučivu ideju od šest milijuna smrti.

Također, tijekom toga dana deseci tisuća izraelskih srednjoškolaca i tisuće Židova i nežidova diljem svijeta vrše memorijalnu službu u Auschwitzu koja je postala poznata kao “Marš živućih” u “inat” smrtnim marševima tijekom holokausta. Ovo zbivanje podupire i subvencionira izraelsko Ministarstvo obrazovanja i konferencija o tvrdnjama holokausta, te se smatra važnim dijelom školskog kurikuluma – kulminacije nekoliko mjeseci učenja o Drugom svjetskom ratu i holokaustu.

U četvrtak, 5. svibnja u našoj će zemlji također biti održane komemoracije po gradovima u znak sjećanja na sve žrtve holokausta. Da se ne zaboravi, i nikada nigdje ne ponovi!

Melita Funda

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni