Jesu li mobiteli opasni po zdravlje?

Jesu li mobiteli opasni po zdravlje?

Zablude uslijed neznanja kemije

Svi radovi koji su ukazivali na štetnost mobitela pokazali su se pogrešnima jer su autori napravili nekakav propust u istraživanju

dr. sc. Nenad Raos

Nenad Raos

Nenad Raos

Molekule su čudna bića. One ne mogu primiti (ili otpustiti) bilo koju količinu energije; molekule primaju energiju samo u određenim »paketima«, kvantima. Ta pak energija izaziva sasvim određene promjene. Tako molekula vode može apsorbirati samo tri valne duljine infracrvenog zračenja (koje opet odgovaraju trima kvantima energije) – one koje mogu izazvati tri moguće vibracije molekule.

I odatle sve počinje: iako je u fizičkom smislu riječ o istom, elektromagnetskom zračenju njegovo djelovanje na molekule može biti sasvim različito. Zato kad čujemo riječ »zračenje« ne trebamo odmah pomisliti na zračenje nuklearnog reaktora ili – nedaj Bože! –nuklearne bombe. Rendgensko ili gama-zračenje je elektromagnetsko zračenje kao i mikrovalno zračenje naših mobitela, no njihovo djelovanje na molekule nije isto.

Gama-zračenje je ionizirajuće zračenje. To znači da izaziva otkidanje elektrona iz molekula. Uslijed toga nastaju vrlo reaktivni ioni i radikali koji čine dar-mar u našem organizmu, između ostalog oštećuju molekule DNA. Molekula DNA može biti na nesreću i tako oštećena (mutirana) da izazove nekontrolirano dijeljenje stanice, drugim riječima rak.

mobiteliNo s mikrovalnim zračenjem sasvim je druga priča. To je zračenje preslabo da izazove bilo kakvu kemijsku promjenu. Sve što može je da zarotira molekulu. Takva se molekula poput zvrka sudara se drugim molekulama. Pri tome im prenosi svoju kinetičku energiju, drugim riječima povećava im brzinu gibanja. A kako je temperatura mjera brzine gibanja molekula, sve se djelovanje mikrovalnog zračenja svodi na zagrijavanje. U to se možemo uvjeriti upalimo li našu mikrovalnu pećnicu.

To vrijedi i za naše tijelo. Mobitel izaziva zagrijavanje tkiva na koje je prislonjen. Je li to opasno?

Kad bi to bilo opasno bilo bi pogibeljno sjediti pokraj tople peći ili se grijati na suncu. Temperatura našeg tijela normalno varira tijekom dana za jedan stupanj (po danu smo topliji, po noći hladniji) i to kad mirujemo. O povišenju tjelesne temperature pri teškom fizičkom radu ili sportskom naporu ne treba trošiti riječi.

Prije dosta godina napisao sam knjižicu Opasnost od mobitela – što je istina, a što su priče. U njoj sam prenio zaključak britanske parlamentarne komisije, nakon što je 200 izabranih stručnjaka proučilo 2000 znanstvenih radova o mogućem utjecaju mobitela (mikrovalnog zračenja) na ljudsko zdravlje. Nisu pronašli ništa: svi radovi koji su ukazivali na štetnost mobitela pokazali su se pogrešnima jer su autori napravili nekakav propust u istraživanju. Na kraju nam nešto i zdrav razum govori: kad bi mobiteli bili štetni za zdravlje, zar se to ne bi vidjelo? Ta toliko je ljudi njima izloženo…

Komentari su zatvoreni