Jesu li mediji profesionalno izvještavali o referendumu o braku?

Jesu li mediji profesionalno izvještavali o referendumu o braku?

Mogu li se, i kada, mediji oko nekog pitanja odrediti i zauzeti stranu? Smiju li novinari u svoje privatno vrijeme javno iznositi osobne stavove? Može li se novinare pri akreditiranju tražili i njihova privatna (kućna) adresa?

Pristup izvještavanja oko referenduma o braku pokazao je pravu sliku domaćih medija. Teško je izdvojiti medij koji se pridržavao osnovnog načela novinarstva i profesionalnog izvještavanja o referendumu, a to je – nepristranost. Kako to već mora biti u nas, došlo je do bipolarizacije medija – onih koji su iz vjerskih krugova ili njima bliskih koji su čvrsto zagovarali referendum, dok je daleko više bilo onih drugih koji su zauzeli stav protiv referenduma i njegovih pristaša, namećući gledateljima, čitateljima i slušateljima svoje stavove. Neki su novinari čak išli toliko daleko da su se javno opredjeljivali i izjašnjavali  o tom pitanju. Je li to sve baš primjereno novinarskoj struci?

Odgovor na to pokušat će dati sudionici tribine Hrvatskog novinarskog društva koja će se održati danas u Velikoj dvorani HND-a, na 18. „Novinarskoj srijedi“ , s početkom u 19. sati.

Nedjelja 1. prosinca 2013. pamtit će se i po potezu inicijative “U ime obitelji” koja je referendum i inicirala i koja je, nezadovoljna dotadašnjim načinom izvještavanja pojedinih medija, dan uoči referenduma odlučila nekim medijima uskratiti akreditacije, odnosno zabraniti dolazak u njihov referendumski “stožer”, dok je nekim drugim medijima to dopustila. Pritom se novinare u zahtjevu za akreditaciju tražilo da navedu i svoju privatnu (kućnu) adresu stanovanja te imena i mail adrese svojih nadređenih urednika.

Kakvo je bilo medijsko praćenje svih događaja koji su prethodili referendumu o braku? Jesu li se mediji prema inicijativi “U ime obitelji” i cijelom referendumskom procesu odnosili profesionalno? Mogu li se, i kada, mediji oko nekog pitanja odrediti i zauzeti stranu? Smiju li novinari u svoje privatno vrijeme javno iznositi osobne stavove? Može li se novinare pri akreditiranju tražili i njihova privatna (kućna) adresa? Što se iščitava iz poteza inicijative “U ime obitelji” da na dan održavanja referenduma nekim medijima dopusti dolazak u “stožer”, dok drugim medijima to zabranjuje? Što su mediji poručili svojim solidariziranjem i bojkotom inicijative tijekom cijelog referendumskog dana? Sve ovo su pitanja na koja će pokušati dati sudionici tribine.

Glavni govornici tribine bit će:

–  Zdenko Duka , predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

– Alemka Lisinski , glavna urednica Tportala

– Ivan Lovreček, glavni urednik RTL Hrvatske

– Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta

– Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjeg lista

– Tomislav Špoljar, v.d. rukovoditelj Informativno medijskog servisa HRT-a

– Viktor Vresnik, glavni urednik Jutarnjeg lista

Na tribinu su pozvani i predstavnici inicijative “U ime obitelji” gospođa Željka Markić i gospodin Krešimir Planinić, no oni poziv nisu prihvatili.

Moderator tribine: Ivica Buljan, glavni urednik časopisa Novinar. (ZG-m)

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni