Jesu li istrošeni resursi zemlje uzrok Covid-19 pandemiji?

Jesu li istrošeni resursi zemlje uzrok Covid-19 pandemiji?

Još prije pola stoljeća R. Supek je upozorio na problem naglog porasta stanovništva te postavio pitanje: »Postaje li nam Zemlja premala?«

Žarko Delač

Žarko Delač

Kriza uvjetovana širenjem Covid-19 virusa očigledno pogađa sve dijelove društva i posljedice će se zasigurno osjećati još godinama. Svjedoci smo ovih dana nezamislivog ekscesa na Trgu svetog Marka, brojnih tučnjava ili obračuna noževima i oružjem. Nadovežemo li na to međusobne učestale verbalne obračune političara, novinara ili brojnih pojedinaca na društvenim mrežama sa svime i svakim potpuno je jasno u kakvom smo frustrirajućem stanju. Nažalost, krivac nije samo jedan jedini i ne smije se upirati prstom na nikoga jer su uzroci višestruki i gomilani godinama.

Pandemija te potres u Zagrebu i okolici dodatno su uzrokovali napetosti i iskaljivanje bijesa na sve i svakoga. Zbog toga nam je prijeko potrebno jedinstvo i zdrav razum, razumne a ne panične odluke, solidarnost i uvažavanje ili humanost koju smo pokazali nebrojeno puta upravo u trenucima kad nam je bilo najteže. Tome zasigurno neće pridonijeti širenje lažnih i neprovjerenih vijesti, objeda i konstrukcija koje se ne zasnivaju na istini i provjerenim činjenicama. No s druge strane i zatiranje javnog mišljenja i propitivanje pojedinih poteza ne smije i ne može biti stigmatizirano i zabranjeno. Slično je i kad vjernici prihvaćaju ateiste ili pobornici veganske hrane ljubitelje mesa jer samo borba suprotnosti i mišljenja može dovesti do toliko željenog napretka, suživota i razumijevanja.

Upozorenje Rudija Supeka

Imajući prethodno na umu usudim se javno postaviti pitanje kako je moguće da jedan virus može preživjeti neobičnu dugo i pri tome je prvenstveno smrtonosan za stariju populaciju? Ima li doista nešto u tome kako su zemljani resursi pri kraju i igra li u tome važnu ulogu posljednjih dana često spominjanja eksponencijalna krivulja po kojoj raste broj stanovništva na Zemlji?

Rudi Supek, hrvatski sociolog, filozof i psiholog (Zagreb, 8. 4. 1913 – Zagreb, 2. 1. 1993).

Čitajući knjigu Rudija Supeka Ova jedina zemlja napisanu prije više od pola stoljeća s velikom bi se sigurnošću moglo tako zaključiti. Naime, već tada je autor upozorio na problem naglog rasta stanovništva, potrebu za promptnom zaštitom okoliša i postavio pitanje: »Postaje li nam Zemlja premala?« Dodamo li tome izjavu japanskog ministra kako su starije osobe teško breme za njihov mirovinski sustav ili sadašnjem trendu da se stariji smještaju u domove kako bi mladima koji se moraju boriti za svoju materijalnu egzistenciju što manje smetali, javljaju se brojni upitnici.

Uzmemo li još u obzir da u Kini, gdje su prvo počeli problemi s Covid-19 virusom, gospodarska proizvodnja snažno raste i uspoređujući ju s europskim državama gdje se događa suprotno razumno je propitkivati o čemu je tu doista riječ. Ne želeći pri time nedvosmisleno tvrditi kako se radi o svjetskoj ili nečijoj teoriji zavjere, čini mi se opravdanim o tome progovoriti. Bez da zbog toga snosim posljedice, prijetnje ili ne daj Bože fizičke napade. Razmišljanje umjesto nametanja zaključaka, istraživanje, a ne skrivanje podataka te razmjena mišljenja umjesto provođenja vlastite volje koja proizlazi iz izvitoperene vlasti trebala bi biti vrijednost i doseg civilizacijskog i demokratskog društva.

U nadi da je tome tako očekujem uskoro u našoj državi manje mržnje, dociranja, izvrtanje teza, bijesa i ljudskog jala, a više konkretnih akcija i ideja koje će nas povesti u bolje društvo.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni