Jeste li znali zašto hrvatski nogometni navijači nose – kape za vaterpolo?

Jeste li znali zašto hrvatski nogometni navijači nose – kape za vaterpolo?

Rekviziti za navijanje, kako na aktualnom Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji, tako i na drugim natjecanjima su vrlo šaroliki. Dresovi i zastave, standardna su oprema, perike i obojana lica također se često susreću. Nešto rjeđe je da se oblače zanimljivi kostimi, pa smo tako nedavno imali prilike vidjeti jednog navijača, obožavatelja reprezentacije – zemlje domaćina obučenog u kostim ruskog medvjeda, unatoč poprilično visokoj temperaturi na stadionu. Kod hrvatskih navijača, kao neobični su simbol postale zapažene – kapice za vaterpolo.

Tako je www.euronews.com odlučio istražiti zbog čega bodritelji »Vatrenih« nose baš te kapice.

Podsjećaju kako je 2016. godine, u UEFA Europskoj ligi, hrvatskom branitelju Vedranu Ćorluki prokrvarila rana na glavi. Ozljedu mu je u prethodnoj utakmici protiv Turske zadao turski napadač i kapetan Cenk Tosun, koji je našeg braniča snažno udario laktom. Tako je u drugom poluvremenu protiv Čeha »Čarli« nosio vaterpolo kapicu s bojama Hrvatske, a navijači su odmah dobili novu ideju.

Uz to, riječ je o još jednom u nas popularnom sportu u kojem je Hrvatska zabilježila velike uspjehe – zlato na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a zatim i pobjeda nad Mađarskom 2017. kojom je osvojila naslov svjetskog prvaka u vaterpolu.

Inače, spomenutu je kapu »zlatni« olimpijac, vaterpolist Paulo Obradović darovao hrvatskom timskom liječniku Borisu Nemcu, koji je ranije nastupao s Obradovićem. Hrvatski fizioterapeut Nderim Redžaj došao je pak na ideju da ju se upotrijebi za pokrivanje Ćorlukine ranjene glave.

Ćorlukina fotografiju u vaterpolo kapi na kraju je završila u nogometnom muzeju UEFA-e. (B. J.)

Komentari su zatvoreni