Jeste li vidjeli jelenka?

Jeste li vidjeli jelenka?

Javna ustanova »Zeleni prsten« Zagrebačke županije poziva sve zainteresirane da se uključe u potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom koju organizira Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP-a). Akcija je započela 2015. godine kada bilo 121 dojava, dok se prošle godine taj broj višestruko povećao i dosegnuo 523 dojave. U Ustanovi se nadaju da će ove godine odaziv biti jednak ako ne i veći.

Oni koju su sudjelovali prošlih godina znaju zašto su ove vrste važne, a za sve ostale koji su se prvi puta uključili evo nekoliko razloga zašto su one bitne i zanimljive:

  • pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša – saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.
  • bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava;
  • ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabla i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);
  • navedene su na dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije, zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju;
  • kroz potragu, širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.

Uključiti se mogu svi. Sve što trebate je kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke na jelenak@dzzp.hr:

  1. datum kada ste ga/ ih vidjeli
  2. lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)
  3. vrijeme kada ste ga/ ih vidjeli
  4. ime i prezime opažača

I ove godine HAOP osigurava nagrade za svaki 100. prijavljeni nalaz kao i za najbolju fotografiju ili video jelenka, velike četveropjege ili alpinske strizibube. Razloga je i više nego dovoljno da se uključite u akciju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni