Jesko Absolut – najbrži cestovni auto koji će Koenigsegg ikada proizvesti

Jesko Absolut – najbrži cestovni auto koji će Koenigsegg ikada proizvesti

(Foto: www.koenigsegg.com)

Jesko Absolut, superautomobil zanimljivog profila s velikim bočnim usisinicma i krilcima u stilu borbenog zrakoplova, najbrži je stroj koji je ikad izašao iz Koenigsegg, a raspolaže sa 1600 KS.

Nažalost, proizvođač ne planira izložiti niti jedan primjerak kao svjetsku premijeru na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

Model Jesko se prvi put pojavio lani s ambicijama rušenja brzinske barijere od 300 mph (483 km/h), a Jesko Absolut postaje varijanta koja će istražiti taj novi brzinski teritorij.

Predstavljajući svoj Jesko Absolut iz Koenigsegga su poručili kako „nikada neće nastojati napraviti brži cestovni automobil serijske proizvodnje”.

Jesko Absolut je najbrži Koenigsegg ikad, a svoj 5-litarski V8 motor s dva turbo punjača dijeli s trkaćim Jeskom, a deklariranu snaga od 1600 KS koja bi prije samo nekoliko godina djela suludom, neki su konkurenti već premašili.

Najočitija razlika između Jeska i Jeska Absolut-a je što potonji nema stražnji spojler u obliku banane, već koristi par krilaca koje podsjećaju na ona kakva se nalaze na borbenom zrakoplovu F-15. Ona su tu kako bi automobilu osigurala stabilnost pri većim brzinama. Dok Jeskovo rješenje pomaže da automobil ostane „zalijepljen” na pisti u svakom zavoju, kod Absoluta je naglasak na smanjenju utjecanja bočnih vjetrova i turbulencija kako bi se povećala stabilnost pri velikim brzinama.

Koenigsegg Jesko

Izvršni direktor i osnivač kompanije Christian von Koenigsegg kaže da niski koeficijent otpora od 0,278 Cd, u kombinaciji s optimiziranim aerodinamičnim značajkama te prijateljskim voznim osobinama i prtljažnim prostorom, čine Jesko Absolut pravom „cestvonom raketom” sposobnom za postizanje nevjerojatnih brzina u rekordnom vremenu.

Ostale aerodinamične promjene uključuju duži rep, pojednostavljeni dizajn prednjih aerodinamičkih elemenata i prekrivene stražnje kotače. Dok originalni Jesko raspolaže s aerodinamičnim potiskom do 1400 kg, Jesko Absolut postiže potisak od samo 150 kg.

Iako se još službeno ne zna koliko će koštati Jesko Absolut, neslužbeno se govori o iznosu od 3 milijuna dolara (američkih, naravno). (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni