Jesenski eko-seminari Zelene akcije

Jesenski eko-seminari Zelene akcije

Od utorka 18.10. kreće već tradicionalni Jesenski eko-seminar Zelene akcije koji se ove godine sastoji od 12 predavanja. Sva predavanja počinju u 19h u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1) te su besplatna i nije potrebna prijava.

Prvo predavanje „Uvod u eko-aktivizam“, koje drži predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić, predstavit će koncept rada koji slijedi Zelena akcija te će se govoriti o razvoju eko-aktivizma, njegovim vrijednostima i načinu rada.

Jesenski eko-seminar najdugovječniji je edukativni program Zelene akcije te se održava već preko 20-ak godina. Cilj Eko-seminara je obrazovati građane i građanke o osnovnim temama i problematikama zaštite okoliša i održivosti, ali i o mnogim aktualnim temama, kao što je Transatlantski trgovinski ugovor (TTIP) te koncept „odrasta“ (eng. degrowth). Sva predavanja su osmišljena samostalno te ih nije potrebno slušati u kontinuitetu pa tako građanke i građani mogu birati koje teme ih zanimaju i mogu se uključiti u Eko-seminar u bilo kojem trenutku.

Najaktivniji/e i najzainteresiraniji/e polaznici/e na kraju Eko-seminara dobit će priliku sudjelovati u vikend radionici – dvodnevnoj radionici gdje se uči više o tome kako se rade javno-zagovaračke kampanje i akcije, detaljnije o jednoj temi ili problematici te će na kraju polaznici/e moći i sami osmisliti i izvesti jednu akciju na tu temu.

Cijeli program predavanja Eko-seminara:

18.10. Bernard Ivčić – Uvod u eko-aktivizam

Što je eko-aktivizam? Kada i gdje je nastao? Što ja kao pojedinac mogu promijeniti? Odgovore na ta, a i ostala pitanja vezana uz povijest ekološkog pokreta u Hrvatskoj i svijetu, možete dobiti na ovom predavanju.

20.10. Željka Leljak Gracin – Pravo okoliša

Iskustva iz ekoloških kampanja koje je provodila Zelena akcija pokazuju da pravni instrumenti često mogu biti od presudnog značaja u borbi protiv različitih štetnih projekata. Na ovom predavanju saznat ćete što je to pravo okoliša, kako se ova relativno mlada grana prava razvijala u svijetu te koji su specifični problemi prava okoliša u Hrvatskoj. Upoznat ćete se i s pravima koja ekološkim aktivistima jamče međunarodni pravni dokumenti, kao i mogućim pravnim posljedicama po aktiviste koji sudjeluju u različitim oblicima direktnih akcija.

25.10. Dražen Šimleša – Održivost – modni trend ili uvjet za preživljavanje?

Predavanje se bavi vezom između postojećeg društvenog sustava i devastacije okoliša.

27.10. Marko Košak – Otpad u Hrvatskoj – gomilanje smeća ili zero waste?

Kako u kratkom roku po zero waste principima (reduce, reuse, recycle) uspostaviti sustav prilagođen građanima? Koji su domaći i strani primjeri dobre prakse? – odgovore na ta, ali i brojna druga pitanja možete dobiti na ovom predavanju.

2.11. Luka Tomac – Klimatske promjene i društveni pokreti

Na predavanju dat će se pregled najnovijih znanstvenih činjenica koje ukazuju na to da se klimatske promjene doista događaju i da je njihov uzrok čovjekova djelatnost. Više vremena posvetit će se očekivanim posljedicama klimatskih promjena, političkim procesima vezanim uz klimu na razini EU te UN-ovim klimatskim pregovorima koji se vode u posljednjih dvadesetak godina.

3.11. Toni Vidan – Održiva energetika i obnovljivi izvori energije

Kakav je utjecaj energetskog sektora na okoliš? Što su to obnovljivi izvori energije? Kakav je bio njihov razvoj u proteklih tridesetak godina i mogu li oni biti odgovor na problem klimatskih promjena? Kakve su mogućnosti, a kakvo je sadašnje stanje s obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj? Što su to energetske zadruge? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete odgovor dobiti na predavanju.

8.11. Jagoda Munić – Planetarne granice, okolišna pravda i zaštita prirodnih dobara

Predavanje daje osvrt na koncept planetarnih granica, razvoj ovog narativa i istraživanja u zadnjih 50 godina, važnost očuvanja prirodnih dobara i njihovog korištenja na principima održivosti i pravednosti.

10.11. Mladen Domazet – Od-rast: svjesna promjena za održivo i pravedno društvo

U posljednjih 20-ak godina uz sav tehnološki razvoj i napredak u ekološkoj efikasnosti nije došlo do ukupnog smanjenja potrošnje prirodnih resursa tj. nije došlo do odvajanja ekonomskog rasta i rasta materijalne i energetske potrošnje. Istovremeno sve više smo svjesni prirodnih ograničenja takvog rasta na globalnoj razini.

15.11. Hrvoje Radovanović – TTIP i CETA – novi nasrtaj kapitala na javni interes

Europska je unija trenutno u procesu pregovaranja sporazuma o slobodnoj trgovini i investicijama sa Sjedinjenim Državama (TTIP) te potpisivanja i ratifikacije sličnog sporazuma s Kanadom (CETA). Ako prođu, ti će sporazumi znatno otežati reguliranje u javnom interesu te će potkopati teško izborena radnička prava, kao i standarde zaštite okoliša i potrošača.

17.11. Tomislav Tomašević – Ekologija, politika, ideologija

Kako to da se velika većina građana načelno zalaže za zaštitu okoliša, a sve više nam prijeti potpuni ekološki kolaps? Koji su to globalni strukturni ekonomski i društveni problemi koji generiraju devastaciju okoliša? Kako se različite političke ideologije odnose spram zaštite okoliša i održivosti? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti ovo predavanje.

22.11. Bernard Ivčić – Održivi transport

Transport je aktivnost koja troši velike količine energije, a emisije stakleničkih plinova iz transportnog sektora predstavljaju vrlo značajan doprinos klimatskim promjenama. Osim utjecajem transporta na klimu, ovo će se predavanje baviti i mogućnostima da se smanji negativan utjecaj transporta na okoliš. Poseban naglasak bit će stavljen na to kako se prijevoz u urbanim sredinama može učiniti održivijim.

24.11. Bruno Motik – Što je permakultura?

Otkriće poljoprivrede i korištenje fosilnih goriva omogućili su čovječanstvu veliki razvoj i napredak, no taj napredak ima i svoj negativan utjecaj koji je sve više očit. Permakultura je sustav praktičnog oblikovanja održivog životnog prostora koji oponaša prirodne procese, a temelji se na integriranom tradicijskom i suvremenom znanju i vještinama.

3. i 4.12. Vikend radionica

Na vikend radionici najmotiviraniji/e i najredovitiji/e polaznici i polaznice Eko-seminara učit će razvijati kampanje i akcije koje se bave nekim od aktualnih problema zaštite okoliša.

NAPOMENA: potencijalne polaznice i polaznici radionice bit će kontaktirani/e tjedan dana prije radionice.

Kontakt:

Sven Janovski, sven@zelena-akcija.hr, 099/8376-805. (zg-magazin)