Jesenjinova bista na Bundeku

Jesenjinova bista na Bundeku

Brončanu bistu velikanu ruskog pjesništva Sergeju Aleksandroviču Jesenjinu postavljenu u Aleji pjesnika u zagrebačkom parku Bundek otkrili su u ponedjeljak gradonačelnik Milan Bandić, ministar Vlade Moskve Sergej Čerjomin te veleposlanik Ruske Federacije u RH Nj.E. Anvar Azimov.

To je drugi ruski književnik, nakon Aleksandra Sergejeviča Puškina koji od danas stanuje u jednom od najljepših zagrebačkih parkova.

Gradonačelnik Bandić naglasio je kako je to zasluga iznimnih odnosa Zagreba i Moskve te uzajamnog uvažavanja i konstantnog napora u održavanju odnosa na raznim poljima suradnje od ekonomskih, tehnoloških do kulturnih i sportskih.

»Ovdje na Bundeku je već postavljena bista ocu ruske književnosti Puškinu, danas i ocu ruske lirike čime smo podignuli ljestvicu vrlo visoko i to je bogatstvo Zagreba i Hrvatske«, rekao je.

Ministar Čerjomin ukratko je predstavio život Jesenjina istaknuvši kako najvjerojatnije nema nijednog pjesnika na kojeg Jesenjin nije utjecao. »Ovaj je dan svojevrstan zajednički praznik za Zagreb i Moskvu i dokaz toga da priznanje od naroda postoji bez obzira na političke svjetonazore«, rekao je ministar posebno se zahvalivši gradonačelniku Bandići u njegovim suradnicima.

Veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Azimov istaknuo je kako je danas važan dan jer je nakon Puškina i Gagarina Zagreb dobio i bistu najomiljenijeg ruskog pjesnika. »Ovo je još jedan simbol neruševnog prijateljstva dva naroda«, dodao je.

Svečanost, koja je započela recitacijama Jesenjinovim pjesamama Pismo majci koju su na hrvatskom jeziku izveo Branko Pejnović te pjesmom bez naslova koju je izvela Natalia Hržić, upriličena je u prigodi službenog posjeta delegacije Grada Moskve Gradu Zagrebu.

U Hrvatskoj je ukupno još pet spomenika ruskim piscima i istaknutim ličnostima. Na otoku Braču 1914. godine postavljena je bista Lavu Tolstoju, a 2015. bista Fjodoru Dostojevskom. U Opatiji je 2013. otvorena bista Antonu Pavloviču Čehovu, a u Zagrebu 2016. bista ruskom pjesniku Aleksandru Puškinu i prvom svemirskom putniku Juriju Gagarinu.

Uz gradonačelnika i zamjenicu Vesnu Kusin, svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, predstavnica ruske nacionalne manjine grada Zagreba Galina Kovačević te bivši ministar kulture Božo Biškupić. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni