Jesam li nazadan ako sam konzervativan?

Jesam li nazadan ako sam konzervativan?

(Dio repertoara s plaže Zrće / Izvor: Youtube)

Zamjetno je da u razuzdanom ponašanju stranih maturanata prednjače više sputa spominjani Britanci kod kojih je, uzgred rečeno, zabranjeno konzumiranje i prodaja plina u balonima!? Naravno, i sve drugo što rade u našoj predivnoj domovini ne mogu raditi kod kuće

Žarko Delač

Žarko Delač

Provodeći ovaj produženi vikend u Novalji na otoku Pagu nisam se mogao riješiti nekoliko dvojbi koje su mi pokvarile dugoočekivani odmor. Jedna od njih je odnos prema okolini i briga za okoliš koji je (izgleda) za mnoge ljude znanstvena fantastika. Tako bez ikakve grižnje savjesti ili imalo promišljanja kupači ostavljaju na plaži papire, boce, plastiku, a pušači svoje opuške. Naravno kako ima i iznimaka pa sam nazočio događaju u kojem je jedna Slovenka ukorila mlađahne turistice iz Velike Britanije da za sobom pokupe smeće. Iako je u blizini bilo daleko više domaćih gostiju nitko se nije usudio reći bahatim zapadnjakinjama kako nije u redu ostavljati za sobom smeće. No možda smo mi Hrvati previše obazrivi i stoljećima podjarmljeni tako da se bojimo izustiti glasa.

S druge strane u velikom smo broju pobornici rimokatoličke crkve pa bi se trebali pridržavati i pravila da se sagriješiti može i propustom. Ipak, ovu je scenu ubrzo nadmašila druga u kojoj su komunalni redari kaznili dvoje Britanaca koji su se, protivno odluci gradskih vlasti o zabrani, goli do pojasa šetali gradom. Nakon što su platili kaznu ponovno su se skinuli i izazvali revolt redara jer su izjavili da sada mogu slobodno goli hodati jer su platili kaznu. Srećom prepirka nije završila fizičkim obračunom jer je prevladao razum i odjeveni su Britanci nastavili svoje lutanje Novaljom. Možda su se prošetali i rivom koja je zakrčena razbijenim flašama i čašama, slamkama i balonima, ampulama i ostacima hrane. Pritom želim naglasiti kako se ampule i baloni napunjeni plinom slobodno prodaju na Novljanskoj gradskoj plaži, a i do tražene „rizle“ (trave, marihuane) vrlo je jednostavno doći.

Ponosim se što sam konzervativac!

Zaključno govorim o Novalji, a ne o razvratnosti nadaleko poznatoj plaži Zrće i činjenica je kako se partijanje i nemoral sa Zrća preli u grad. Nadalje, zamjetno je da u razuzdanom ponašanju stranih maturanata prednjače više sputa spominjani Britanci kod kojih je, uzgred rečeno, zabranjeno konzumiranje i prodaja plina u balonima!? Naravno, i sve drugo što rade u našoj predivnoj domovini ne mogu raditi kod kuće. Stoga se pitam griješim li u svojim prosudbama ili su me godine pregazile ili sam zaostali konzervativac, umjesto liberalni Europejac? Ovim retoričkim pitanjem želim samo ukazati kako nas pojedinci uče i potiču na usvajanje svih i svakojakih europskih trendova nauštrb tradicionalnih i povijesnih što nam sigurno ne ide na ruku.

S tim ciljem ushićeno promoviraju izvrsne informatičare, robotičare i razne STEM pobornike koji čim završe domaće škole i studije odlaze i svoje domovine. Umjesto da odgajamo i promoviramo nacionalno osviještene i domoljubne ili za mnoge posprdno rečeno konzervativce koji će svoja djela, ideje i znanje ostaviti u Hrvatskoj! Stoga ipak bez zadrške i straha slobodno mogu reći kako se ponosim što sam konzervativac.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni