Jelenovac napokon zgleda kak’ Bog zapoveda

Jelenovac napokon zgleda kak’ Bog zapoveda

Uklonjen je opasno skliski provizorni mostić od drvenih dasaka te je rupčaga koju je natkrivao sada zatrpana i izravnana, a na stazi je korektno napravljena i odvodnja pa sada i nakon obilnih kiša na njoj nisu ona karakteristična »jezerca« od muljave vode

Šumska staza uz Jelenovački potok uništena nakon što je teška mehanizacija Hrvatskih šuma s Jelenovca izvukla potencijalno napokon poprima svoj nekadašnji izgled. Iako su prebačeni već svi rokovi za njeno uređenje, staza sada napokon – reklo bi se – zgleda kak’ Bog zapoveda. Ili barem djelomično. No nećemo kvariti dojam. Možda netko iz Hrvatskih šuma – Podružnice Zagreb ovo i pročita, a ponekad lijepa riječ čini više od kritika.

Na samom kraju ili početku staze (ovisno kako se gleda, a ovdje se radi o sjevernoj strani) u srijedu nas je dočekala nas je hrpa od »dobrih« 50-ak kg odbačenih jabuka. Mnoge od njih su još bile u konzumnom stanju. Neobičan prizor, toliko karakterističan za nama omiljenu zagrebačku park-šumu. Dojam je nadopunila i crvena vjeverica koja je netom prije toga pretrčala ispred nas. Još jedan nesvakodnevni prizor…

Jabuke, jabuke… Još malo pa nestalo.

Odlučili smo se spustiti niz stazu, a tamo nas je na našu radost dočekao navaljani stini tucanik koji je zamijenio prethodno stazi neprimjereno krupno oštro kamenje kakvim je bila nasipana, a na čijim se većim primjercima mogla iskrenuti i noga. Uz stazu je napravljen rub od krupnijeg kamenja ili drvenih dasaka a sve to je stazi vratilo njezin nekadašnji izgled kakav je imala još u 1980-ima i krajem 1970-ih godina.

Na kritičnim točkama postavljeni su žljebovi za odvodnu

Na putu smo zatekli i trojac Hrvatskih šuma s malim Bobcat strojem kako rade na nastavku staze, a čuli smo da je u planu i novo pošumljavanje. Krasno! Jer Zagreb ovakve zelene oaze mira mora čuvati kao suho zlato.

Za pohvaliti je i što je uklonjen opasno skliski provizorni mostić od drvenih dasaka te je rupčaga koju je natkrivao sada zatrpana i izravnana, a na stazi je korektno napravljena i odvodnja pa sada i nakon obilnih kiša na njoj nisu ona karakteristična »jezerca« od muljave vode.

Hopsavi mostić je otišao u ropotarnicu povijesti. (Ne žalimo).

Sve to pomalo je vratilo nekadašnji sjaj ove stazice i podsjetilo nas na vremena od prije mnogo godina, sad već možemo govoriti i o desetljećima. Bili smo tada mnogo mlađi, za (više od) metar niži, a Jelenovcem su još hodali patuljci. A BILO IH JE! ( I još ih ima, samo treba znati gledati). Vi ih nikad niste vidjeli?

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni