Jeleč: Opasno se uljuljkati i misliti da epidemija popušta

Jeleč: Opasno se uljuljkati i misliti da epidemija popušta

(Foto: zagreb.hr)

Na upit novinarke ZG-magazina zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić komentirala je uvođenje propusnica za kretanje između županija u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u gradu Zagrebi je 231 novi slučaj zaraze koronavirusom, rečeno na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andsrija Štampar” u protekla 24 sata testirane su 702 osobe, od kojih je 167 pozitivno na COVID-19.

“Djelatnici naše službe za epidemiologiju kontaktirali su 411 osoba, a mjera samoizolacije određena je za 1040 osoba. Za 31 osobu obrada je još u tijeku. Liječnici obiteljske medicine obradili su 40 osoba”, izjavila je Cecilija Rozim, glavna medicinska sestra Nastavnog zavoda za jadno zdravstvo. U domovima za starije i nemoćne i u drugim domovima socijalne skrbi u protekla 24 sata bilo je 17 pozitivnih korisnika i 4 djelatnika. U osnovnim školama je 19 učenika i jedan nastavnik pozitivan na COVID-19, a u srednjim školama šest učenika.

“Mjera samoizolacije je određena za 267 učenika i 4 djelatnika osnovnih škola te 91 učenika srednjih škola. U Zagrebu je trenutno 3 518 aktivnih slučajeva”, rekla je Rotim.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je istaknuo da je od 11. do 13. prosinca kroz COVID ambulante domova zdravlja prošlo 1679 osoba, samoizolacija je određena za 66 osoba , a na testiranje je upućeno 462 osobe, dok je na provoznim punktovima uzeto 804 uzoraka.

“U karanteni u Tomislavovom domu je 11 osoba, 8 ih je pozitivno, a tri su u samoizolaciji U Zagrebu je visok broj onih koji su izvan zdravstvenog sustava, njih 370, 178 zdravstvenih djelatnika je pozitivno, a u samoizolaciji ih je 192”, rekao je Jeleč. Zaključio je da sustav funkcionira otežano, prilagođeno epidemiološkoj situaciji.

Na upit novinara je komentirao epidemiološku situaciju s obzirom da je broj novooboljelih identičan, a opada i broj hospitaliziranih te neki tvrde da se epidemija postepeno smiruje.

“Opasno je uljuljkati se i misliti da je epidemija u jenjavanju, da popušta. Epidemija je u svom vrhuncu. Lijepo je biti optimist, ali oprez je daleko bolji. Potreban je i dalje visoki oprez, potrebno se je pridržavati svih epidemioloških mjera”, odgovorio je Jeleč.

Na upit novinarke ZG-magazina zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić komentirala je uvođenje propusnica za kretanje između županija u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. Naglasila je da je zadnjih nekoliko dana veliki interes za propusnice, a Stožer civilne zaštite Grada Zagreba će razgovarati i dogovarati se o tome s Nacionalnim stožerom .

“Zagreb je u teritorijalnom smislu specifičan uzimajući u obzir da su neke gradske četvrti veće nego što su gradovi u županijama. Isto tako, migracije između gradskih četvrti su velike, u jednoj ljudi rade, u drugoj žive, a tu su i dnevne migracije u Zagreb i iz Zagreba. S Nacionalnim stožerom će se svakako razmotriti može li se nešto specificirati za Grad Zagreb, ali ovog trenutka smo koncentrirani na zdravlje naših sugrađana”, rekla je Majić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni