Jelačić svečano ustoličen za bana, uspješni let balona braće Montgolfier

Jelačić svečano ustoličen za bana, uspješni let balona braće Montgolfier

Braća Michel i Jacques Montgolfier prvi na svijetu spustili su balon na vrući zrak bez posade s visine od 1800 m; već 15. 10. u Francuskoj je prvi put uspješno poletio balon s posadom

Dogodilo se na današnji dan, 5. lipnja

1848. – Pošto je kralj Ferdinand I. (V.) Habsburgovac u Beču imenovao Josipa Jelačića hrvatskim banom i tajnim kraljevskim savjetnikom te ga promaknuo u čin generalmajora i zapovjednika glinske i petrinjske banske pukovnije, Jelačić je svečano ustoličen za bana 5. lipnja 1848. u Zagrebu. Svečanost njegova ustoličenja pratila je i svečanost otvaranja prvoga hrvatskoga građanskog sabora na osnovi izbornog reda utemeljenog po načelima građanskog liberalizma – Hrvatskoga sabora – dan poslije, 6. lipnja. Skupština sa 191 zastupnikom donijela je tada Zahtijevanje naroda, narodni program koji određuje odnos Kraljevine Hrvatske, dalmacije i Slavonije prema Ugarskoj, ustroj Banskoga vijeća – hrvatske vlade te uporabe hrvatskoga kao službenoga jezika.

1915. – U Bjelovaru rođen hrvatski kipar srpskog podrijetla Vojin Bakić, umjetnik europskog formata (umro 1992. u Zagrebu). Diplomirao je na Akademiji u Zagrebu, boravio je u Firenci i Milanu. Prvi je put izlagao na izložbi Zagrebačkih umjetnika 1939., a prvu samostalnu izložbu imao je godinu dana kasnije u Bjelovaru, gdje je pokazao crteže i kipove, među kojima su prevladali ženski aktovi u kamenu. Poslije Drugoga svjetskog rata težio je impresionističkoj fazi i u tom razdoblju radi portrete, a nakon toga, u daljnjem razvoju, Bakić među prvima u Hrvatskoj slijedi načela geometrijske apstrakcije i optičkih istraživanja. Među najpoznatijim su mu djelima spomenik strijeljanima u Bjelovaru, Bik, Spomenik Stjepanu Filipoviću, serija Aktova, Torza i Glava, ciklus Razvaline, Razvijene površine, Svjetlonosni oblici te spomenik revoluciji i Spomenik žrtvama željezničke nesreće u Zagrebu. Na početku 1990-ih velik dio Bakićeva stvaralaštva u Hrvatskoj je uništen.

Model balona braće Montgolfier izložen u londonskon Muzeju znanosti

1783. – Braća Michel i Jacques Montgolfier prvi na svijetu spustili su balon na vrući zrak bez posade s visine od 1800 m; već 15. 10. u Francuskoj je prvi put uspješno poletio balon s posadom; pokušaj je ponovljen s posadom 21. 11. i tada je balon preletio 12 km na visini od 100 m.

1883. – Iz Pariza do europskog dijela Carigrada počeo voziti glasoviti međunarodni vlak Orient Express; putovanje u vlaku, čija raskoš nadmašuje mnoge hotele, traje 70 sati u jednome smjeru.

1947. – Novi ministar vanjskih poslova SAD-a George C. Marshall (od 21. 1.), koji prema Sovjetskom Savezu umjesto prijašnje politike strpljenja uvodi politiku zaustavljanja, na Sveučilištu Harvardu predlaže program gospodarske obnove u Europi, poznat kao Marshallov plan. Njegov je cilj spriječiti širenje sovjetskoga utjecaja; plan je prihvaćen na konferenciji u Parizu (12. 7. – 22. 9.); Sovjetski Savez na njoj ne sudjeluje, a pod njegovim utjecajem i Jugoslavija je obila pomoć izu tog plana (samo područja kasnije Zapadne Njemačke dobila sui 1,3 milijarde dolara pomoći). (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni